ua en ru

Дефіцит бюджету США може стати проблемою "вже завтра", - Б.Бернанке.

Глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке в своєму виступі перед американськими сенаторами призвав законодавців якнайскоріше представити чіткий план, як уряд збирається скорочувати дефіцит бюджету в найближчих 10-20 років. Інакше бюджетний дефіцит може стати проблемою "вже завтра" - якщо ринок облігацій буде вважати, що конгрес США несерйозно відноситься до питання скорочення цього показника, вказав глава ФРС.

На думку Б.Бернанке, середньострокову мету по дефіциту бюджету в 4-7% від ВВП не можна підтримувати далі, і необхідно перейти до моделі, де цей показник буде ближчий до 2,5-3%, передає Reuters.

Глава ФРС також заявив, що загрозливо зростаючий дефіцит бюджету США в короткостроковій перспективі має обмежену дію на інфляцію. В той же час в довгостроковій перспективі дефіцит може вплинути на рівень облікової ставки і курс долара. Головним же питанням для Б.Бернанке є темпи зростання американської економіки, а саме - чи зможе вона рости досить швидко, щоб скорочувати безробіття в США потрібними темпами.

Згідно з оцінками Білого дому, дефіцит бюджету США за підсумками поточного фінансового року, який завершиться 30 вересня 2010 р., складе 1,56 трлн дол., або 10,6% від ВВП країни.