ua en ru

Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами в січні зріс більш ніж у 1,5 рази в річному численні - до 416 млн дол

Закупівля НАК "Нафтогаз Україна" імпортного газу для повернення боргу компанії RosUkrEnergo призвела до двократного погіршення дефіциту зовнішньої торгівлі товарами в січні. Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами в січні зріс більш ніж у півтора рази в порівнянні з тим же місяцем минулого року - з 254 млн до 416 млн дол., пише "Комерсант-Україна" з посиланням на повідомлення в Держстаті.
Погіршення показників було викликане високими темпами зростання імпорту товарів у країну (на 54,4%, до 5,03 млрд дол.), що перевищив темпи зростання експорту українських товарів (на 53,6%, до 4,62 млрд дол.) Позитивною новиною січня стало збільшення експорту продукції металургії у порівнянні з груднем на 11,2%, до 1,73 млрд дол.
Несподіваний стрибок зафіксований в імпорті хімічної продукції - зростання до грудня склало 18,5%, до 447 млн дол., до січня - 107,4%.

Найзначніше на січневе погіршення торговельного балансу вплинула закупівля природного газу на суму 1,61 млрд дол. Незважаючи на сезонне уповільнення промислового виробництва в січні, обсяг закупівлі газу був у півтора рази вищим за показник грудня (1,16 млрд дол.), а до рівня січня 2010 р. обсяг закупівель збільшився на 107,7%. Основною причиною цього стало повернення НАК "Нафтогаз Україна" газу компанії RosUkrEnergo (RUE).