ua en ru

Дефіцит валютних резервів цього року не перевищить 0,9 млрд дол., - експерт

Дефіцит валютних резервів цього року не перевищить 0,9 млрд дол. Таку думку в ході круглого столу озвучив виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, передає кореспондент РБК-України

"Якщо вважати, що рівень реструктуризації боргів по банківському сектору складає цього року близько 80% ... а рівень реструктуризації боргу по не банківському сектору становить близько 130% - ми прогнозуємо дефіцит рахунково-поточних операцій, який дає додатковий тиск на гривню ... За нашим розкладом, потреба фінансування змін в резервах, при припущенні по банківському сектору реструктуризації 80%, по не банківському -120%, і рівнем дефіциту рахунково-поточних операцій у розмірі 6,8 млрд дол., може скласти 0,9 млрд дол., для того щоб тримати гривню стабільною, а макроекономічну ситуацію під контролем», - зазначив він.

За словами Устенка, далеко не факт, що наступного року вище названі параметри залишаться на колишньому рівні. «Змінюються настрої і кредиторів та інвесторів і не факт, що наступного року ці параметри ... можна буде зберегти такими ж, якими вони є. Але, якщо навіть припустити, що ми зберігаємо 80% з банківського, і зменшуємо зі 130-120% у поза банківському секторі, то потреба в наступному році до грошей явно збільшується і зміни в резервах навіть при такому досить оптимістичному сценарії складуть 3,3 млрд дол. Вихід один - для того щоб підтримувати ту глибину реструктуризація наших боргів, для того щоб підтримувати внутрішню стабільність кредит МВФ вкрай необхідний», - прогнозує аналітик.