ua en ru

Дефіцит добрив в розмірі 34% може призвести до втрати врожаю і 2,5 млрд доларів експорту, - ФРУ

Дефіцит добрив в розмірі 34% може призвести до втрати врожаю і 2,5 млрд доларів експорту, - ФРУ Компенсувати дефіцит за рахунок імпортних поставок з Росії не вдасться

У ФРУ впевнені, що поставки імпортних добрив за демпінговими цінами призвели до нечесної конкуренції

Дефіцит добрив в розмірі 34% може призвести до втрати 2,5 млрд доларів експортної виручки. Про це йдеться опублікованому на сайті Федерації роботодавців України (ФРУ) аналітичному дослідженні ФРУ і Союзу хіміків України.

За даними на сайті ФПУ, нестача 278 тисяч тонн аміачної селітри, 140 тисяч тонн КАС і 258 тисяч тонн карбаміду виникла через простій вітчизняних українських хімічних підприємств і припинення поставок мінеральних добрив з Росії.

"Поставки імпортних добрив за демпінговими цінами призвели до нечесної конкуренції, внаслідок якої вітчизняні підприємства змушені були зупинити виробництво. Однак імпортери не змогли задовольнити попит, і не зможуть ліквідувати дефіцит протягом найближчого місяця, що залишився до закінчення посівної", - заявив генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов.

Наголошується, що крайній термін довнесення добрив у зв'язку з ранньою навесною закінчується 30 квітня, а для задоволення потреб аграріїв необхідно терміново запустити хімічні підприємства. У ФРУ впевнені, що компенсувати дефіцит за рахунок імпортних поставок з Росії не вдасться, оскільки максимальні одноразові поставки добрив з цієї країни не перевищували 80 тисяч тонн аміачної селітри, 80 тисяч тонн карбаміду, постачання КАС зараз взагалі неможливі.

Згідно з підрахунками експертів ФРУ і Союзу хіміків, недовнесення добрив може призвести до зменшення урожаю пшениці на 10 млн тонн, кукурудзи на 5 млн тонн, урожай цукрових буряків та сої знаходиться під загрозою. Відповідно можуть істотно зменшитися обсяги експорту, що призведе до зменшення експортної виручки на 2,5 млрд доларів.

Серед наслідків такої ситуації – зростання інфляції до 12% при прогнозі в 9,1%, відсутність традиційного сезонного зниження цін на продукти харчування і курсу долара в період активного експорту сільгосппродукції. Відзначається, що падіння експорту агропродукції може стати однією з причин того, що курс долара в 30-32 гривні за долар може бути досягнутий не в грудні, як планувалося, а у вересні-жовтні. Зростання цін на паливно-мастильні матеріали запустить цикл зростання цін на всі групи товарів та послуг.

"Єдиний вихід – термінове відновлення подачі газу на українські хімічні підприємства і введення в дію рішення про введення антидемпінгових квот на російські добрива", – наголошується в дослідженні ФРУ і Союзу хіміків.

Постачання газу на підприємства були припинені в березні 2017 року.

altalt