ua en ru

Дефіцит федерального бюджету РФ в 2011 р. складе 1,3% від ВВП, у 2012 р. - 2,3% -2,5% від ВВП, - Мінфін РФ

Дефіцит федерального бюджету РФ в 2011 р. складе 1,3% від ВВП, у 2012 р. - Від 2,3% до 2,5% від ВВП. Про це повідомила журналістам заступник міністра фінансів РФ Тетяна Нестеренко, передає РБК.
За її словами, параметри федерального бюджету на 2011 р. можуть ще уточнюватися в залежності від фактичних доходів бюджету та розміру ВВП. Вона також зазначила, що Мінфін буде пропонувати будь-які рішення про додаткові витрати бюджету приймати в рамках існуючого загального обсягу бюджету.
Т.Нестеренко повідомила, що при ціні на нафту 93 дол. за барель дефіцит бюджету в 2012 р. складе 2,3% від ВВП, а при ціні на нафту 90 дол. за барель - 2,5% від ВВП.
"У нашому прогнозі маємо 2,3% виключно виходячи з того, що всі нафтогазові доходи йдуть на скорочення дефіциту. У 2012 р. ми очікуємо нафтогазові доходи в розмірі 402 млрд руб.", - сказала Т.Нестеренко.
Вона додала, що розмір дефіциту бюджету в 2,3% від ВВП розрахований без урахування нових витрат. На думку Мінфіну РФ, додаткові витрати бюджету в 2012-2013 рр., пов'язані в тому числі з реформою грошового забезпечення військовослужбовців та новою програмою озброєння, повинні покриватися за рахунок умовно розподілених витрат бюджету (у 2011 р. вони складуть трохи більше 400 млрд руб.), а також за рахунок підвищення податкового навантаження на газову галузь та акцизів на тютюн.
Т.Нестеренко відзначила, що у зв'язку з прийняттям закону про поліції додаткові витрати бюджету складуть понад 180 млрд руб. Йдеться зокрема про витрати, пов'язані з переведенням змісту міліції громадської безпеки з регіонального на федеральний рівень бюджету. При цьому, на думку Мінфіну, необхідно передати суб'єктам РФ адміністрування ряду інших витрат з федерального рівня (вміст федеральних установ, вузів).
Т.Нестеренко відзначила, що Мінфін РФ пропонував більш швидкими темпами підвищувати акцизи на тютюн і алкоголь. "З урахуванням первинних пропозицій Мінфіну додаткові витрати бюджету практично всі збалансувалися. Зараз, може бути, прийдемо до 2,5% від ВВП (дефіциту бюджету в 2012 р.)", - сказала вона.