ua en ru

Навіть після підписання УА з ЄС українські виробники не можуть реалізувати продукцію на європейському ринку, - Медведчук

Навіть після підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, українські виробники не можуть реалізувати продукцію на європейському ринку.

Навіть після підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, українські виробники не можуть реалізувати продукцію на європейському ринку. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Товаровиробники похмуро підраховують, у що їм обійдеться модернізація, сертифікація, стандартизація та інші "ації", які дозволили б продавати свою продукцію на ринках країн ЄС. А заодно прикидають, чи зможуть вкластися в ті жалюгідні квоти, які визначені для України. Ситуація дійсно патова: навіть після підписання угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом, формально отримавши доступ до європейських ринків, наші виробники не мають можливості реалізовувати свою продукцію на "ємному і перспективному ринку ЄС", - написав Медведчук.

Він зазначив, що сьогодні, за твердженням міністра аграрної політики і продовольства, Україна може постачати в ЄС тільки м'ясо птиці, яйця, зерно, комбікорм і солом'яні брикети в якості альтернативного палива.

"Такий стан справ вже викликало нарікання з боку прем'єра. Правда, він звинуватив у цьому не чиновників, а виробників. Мовляв, "двері відкриті, але туди майже ніхто не йде". До того ж, глава Кабміну не уточнив, що конкретно зробив уряд, щоб допомогти "нашим суб'єктам" використовувати можливості Зони вільної торгівлі з Євросоюзом, природно, крім самого підписання угоди", - зазначив Медведчук.

За його словами, можна тільки припускати, скільки часу буде потрібно українському бізнесу, щоб адаптуватися на європейському ринку, і які витрати доведеться понести внаслідок відмови від ринку МС. Але про це чиновники воліють не говорити.