ua en ru

Тиснява в Мецці: кількість загиблих зросла до 453 осіб

Тиснява в Мецці: кількість загиблих зросла до 453 осіб Фото: місце події

Ще 719 людей постраждали

В результаті масової тисняви на хаджі в долині Міна поблизу Мекки (Саудівська Аравія) загинули 453 людини. Про це повідомляє Reuters з посиланням на управління цивільної оборони Саудівської Аравії.

Крім того, в результаті тисняви, що викликана великою кількістю людей за межами мусульманського священного міста Мекка, були поранені 719 осіб.

Нагадаємо, спочатку повідомлялося про 220 загиблих, однак буквально за кілька годин цифра зросла більш ніж у два рази.

Варто відзначити, що тиснява в Мецці біля Кааби під час хаджу стало практично щорічним явищем. Найбільш масова тиснява сталася в 1990 році, коли загинуло понад 1,4 тисячі осіб.

Хадж - це паломництво до Мекки (Саудівська Аравія), яка є одним з п'яти стовпів ісламу. Хадж триває протягом п'яти днів. У цей період паломники повинні встигнути сім разів обійти навколо Кааби, відстояти належний час у долині Арафат і сім разів пробігти від горба Сафа до пагорба Марва і назад, кинути сім каменів у стовп, що символізує шайтана.

Послідовність хаджу має суворе розклад, якого необхідно дотримуватися. У разі, якщо паломник не вчинив всі основні ритуали, то паломництво буде вважатися недійсним. Здійснив паломництво в результаті отримує почесний титул «хаджі».

Напомним, що 11 вересня на головну мечеть у Мецці (Саудівська Аравія) впав будівельний кран, у результаті чого загинуло 107 осіб, ще 238 були поранені. Причиною обвалення, за попередніми даними, став сильний вітер.

Емір Мекки Халід аль-Фейсал доручив уповноваженим органам розібратися і встановити точні причини події, проте досі про факт встановлення точних причин не повідомлялося.