ua en ru

Дати нормандського саміту обговорюються на рівні дипломатів, - Пристайко

Дати нормандського саміту обговорюються на рівні дипломатів, - Пристайко Фото: Вадим Пристайко (РБК-Україна)

Глава МЗС вважає, що Росія загнана в кут діями України на Донбасі

У дипломатичних каналах обговорюють конкретні дати проведення нормандського саміту. Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко в ефірі ток-шоу "Свобода слова" на ICTV.

Глава МЗС зазначив, що наразі крок назустріч має зробити Росія, оскільки з боку України перші дії на шляху до стабілізації ситуації на Донбасі вже зроблені.

"Що стосується розведення і готовності російської сторони до розведення. Я думаю, що коли ми починали цей процес літом, вони взагалі не вірили, що взагалі здатні рухатись цим шляхом. Зараз м'яч на стороні Росії. Росія загнана в кут", - вважає Пристайко.

За його словами, українці вимагають від Зеленського спроб домовитися з Путіним.

"Кожен глава держави робить чесну спробу не те, щоб домовитися з Путіним, а знайти якусь можливість взаємодіяти, можливість так побудувати відносини, щоб не вмирали люди, щоб наша торгівля якщо не процвітала, то хоча б не вмирала. І я вважаю, що ми, українці, які дали шанс конкретній людині - Володимиру Зеленському - стати президентом і повести цю країну вперед, не тільки розраховуємо, а вимагаємо від нього, щоб він зробив цю спробу. Він її зараз робить, ми зараз це спостерігаємо ", - додав він.

Він нагадав, що канцлер Німеччини Ангела Меркель, як одна зі сторін саміту, сьогодні дзвонила російському президенту Путіну.

"Я впевнений в тому, що була про це розмова: коли і як ми можемо зустрітися (в Нормандському форматі - ред.). По офіційних розшифровках того, про що була розмова, ми не бачимо конкретно вказаної дати, але дипломатичними каналами дата ця обговорюється. Є приблизні дати, які я не можу повідомити, але ці конкретні дати є", - заявив Пристайко.

Нагадаємо, нещодавно помічник президента Росії Володимира Путіна Юрій Ушаков зазначив, що можливість проведення саміту лідерів "нормандської четвірки" до кінця 2019 року зберігається.