ua en ru

Данилюк проти подальшого зниження податкових ставок

Данилюк проти подальшого зниження податкових ставок Фото: Данилюк проти зниження податкових ставок

Легалізація зарплат, на його думку, істотніше збільшить надходження до бюджету

Міністр фінансів Олександр Данилюк вважає, що зниження податкових ставок не є ефективним інструментом для збільшення надходжень до держбюджету. Про це він сказав в інтерв'ю.


За словами міністра, сьогодні бізнес незадоволений не стільки ставками оподаткування, скільки адмініструванням податків. Він вважає, що потрібно продовжувати спрощувати податкові та митні процедури і виключати можливості для зловживань.

"Зменшення податкового тягаря для мене пріоритет. Тут можна рухатися різними шляхами. З одного боку, можна далі зменшувати ставки, інший напрямок – фокусуватися на адмініструванні. Зараз бізнес незадоволений саме адмініструванням. Це саме те, з чим вони стикаються, – як податкова служба збирає податки. Тому треба спрощувати процедури, потрібно виключати можливості для зловживань", - сказав Данилюк.

Крім того, міністр у черговий раз заявив про невдоволення роботою Державної фіскальної служби.

"Є певна послідовність, і я не можу, як міністр фінансів йти на зменшення ставок, розуміючи, що ГФС неефективна. Вони неефективно використовують вже рішення, які були прийняті раніше. Подальше зменшення (податкових ставок) для бюджету нічого не дасть. Тому дуже важливо, щоб змінилася ГФС", - підкреслив він.

На питання про те, чому податки на зарплату в нашій країні такі високі, Данилюк відповів, що подальше зниження ставок неприйнятно для держбюджету і не дасть позитивного ефекту. За його словами, міністерство протягом найближчих двох років очікує більшого ефекту від легалізації зарплат в Україні та зниження рівня корупції у податкових органах, ніж від зниження ставок оподаткування.

"Люди повинні розуміти, що якщо вони не легалізуються, в них буде проблема. А зараз, поки вони мають можливість домовлятися, вони не будуть легалізуватися, і це буде просто дірка в бюджеті", - підкреслив міністр.

Як повідомлялося раніше, міністр фінансів Данилюк зажадав від Насирова пояснити втрату даних з серверів ГФС.