ua en ru

Подальші події можуть мати трагічні наслідки для України, - Ющенко

Насильство в країні має бути негайно припинено, бо подальший розвиток подій може мати трагічні наслідки для України як держави. Про це йдеться у зверненні колишнього Президента Віктора Ющенко.

Насильство в країні має бути негайно припинено, бо подальший розвиток подій може мати трагічні наслідки для України як держави. Про це йдеться у зверненні колишнього Президента Віктора Ющенко.

«Цього року символізм Дня Соборності перекреслено надзвичайними подіями. Молодих українські патріотів вперше в історії атаковано із надзвичайною жорстокістю. Створено жахливий прецедент - вбито активістів, молодих українських патріотів, які відкрито заявили про свою позицію. Це непоправні людські втрати, які викликають глибоке співчуття і моральне обурення. Ми є свідками жахливих розправ з активістами на підставі антидемократичних законів, які засудили всі міжнародні інституції включно з Верховним комісаром ООН з прав людини, а також незаконних дій правоохоронців і відкритої ненависті до учасників протестів. Подальші події можуть мати трагічні наслідки для української держави. Насильство має бути негайно припинено», - сказано у зверненні.

«Влада і опозиція мають терміново розпочати переговори на найвищому рівні. Найпершою умовою таких переговорів має стати припинення відкритого насильства та організованого терору проти активістів, журналістів, мирних громадян, а також стихійних безчинств на вулицях міст. Міжнародна увага до цих подій не повинна у жодному разі розглядатися як втручання у внутрішні справи України, навішування ярликів на представників іноземних урядів та громадян іноземних держав має бути негайно припинено, як і інші практики радянської пропаганди. Стратегічною ціллю таких переговорів має стати збереження в Україні миру та спокою, відновлення демократії та пошук політичних способів виходу з кризи, які вже неодноразово обговорювалися, в тому числі, під час круглих столів за участі влади, опозиції і громадськості», - резюмується у зверненні.

З боку інших екс-Президентів України доки немає реакції на події, що відбуваються в Києві. Зокрема, Вадим Долганов, прес-секретар Леоніда Кучми заявив РБК-Україна, що Кучма поки не збирається робити жодних заяв.