ua en ru

Д.Стросс-Кан закликав замінити ринковий механізм управління світовою економікою

МВФ визнав справедливою критику існуючого ринкового механізму, який не зумів запобігти світовій фінансовій кризі. Голова МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що глобальній економіці буде потрібен серйозний "капітальний ремонт", і закликав до посилення ролі соціальної справедливості. Аналітики, проте, пов'язують ці висловлювання зі спробою фонду захистити свій політичний капітал, передає РБК daily.
"Криза зруйнувала інтелектуальні основи світової економіки, якими ми керувалися протягом чверті століття. Тепер нам потрібна глобалізація нового роду, більш справедлива глобалізація, глобалізація з людським обличчям", - сказав Д.Стросс-Кан на цьому тижні на зустрічі зі студентами в Університеті імені Джорджа Вашингтона. На практиці це означає відмову від так званого Вашингтонського консенсусу, сформульованого англійським економістом Джоном Вільямсоном ще наприкінці 1980-х років. Ця макроекономічна стратегія підтримувала політику вільного ринку і максимального спрощення правил гри для фінансових інститутів і відображала протягом всіх цих років загальну позицію США, МВФ і Світового банку (СБ).
На думку Д.Стросс-Кана, ліберальні теорії вичерпали свій ресурс. "При визначенні макроекономічних рамок нового світу маятник хитнеться від ринку до держави, від відносно простого до складного (засобу)", - сказав він. При цьому на перший план вийде соціальна справедливість - сучасний гарант стійкості як в міжнародному масштабі, так і в межах окремих країн.
Нову стратегію, озвучену за кілька днів до початку весняної сесії міністрів фінансів, керівників Світового Банку і МВФ, аналітики пов'язали з намаганням фонду захистити свій політичний капітал. "Криза сильно вплинув на позицію МВФ та інших міжнародних організацій. Особливо актуальним стало питання соціальної рівності, яке фонд прирівнює до одного з чинників сталого розвитку. Так, багато країн, які особливо сильно постраждали під час рецесії, до цього протягом багатьох років ігнорували питання соціальної справедливості", - пояснив головний економіст Deutsche Bank Ярослав Лісоволик.
Ще одну причину для зміни риторики експерт бачить у посиленні позицій країн, що розвиваються, для яких поняття "справедливість" і "рівноправність" у міжнародних відносинах є ключовими. "МВФ реагує на зрушення у світовій економіці. Країни БРІК, ПАР хочуть мати ті ж права, що і розвинені країни, вони вимагають для себе підвищення квот, у тому числі за рахунок розвинених держав. І якщо фонд хоче залишитися в тренді, йому необхідно адекватно реагувати", - пояснив Я.Лісоволик.