ua en ru

Д.Медведєв звільнив двох чиновників і оголосив догану голові Роскосмосу через втрату супутників ГЛОНАСС

У зв'язку із втратою трьох супутників ГЛОНАСС указом президента Російської Федерації Дмитра Медведєва від займаних посад звільнені віце-президент РКК "Енергія" В'ячеслав Філін та заступник керівника Роскосмосу Віктор Ремішевський, повідомили в прес-службі Кремля. Главі Роскосмосу Анатолію Пермінову оголошено догану, передає РБК.

Нагадаємо, що супутники "Глонасс-М", які були запущені 5 грудня 2010 р. з космодрому Байконур, через кілька годин впали в Тихий океан на північний захід від Гонолулу, не досягнувши орбіти.

Після виведення супутників на навколоземну орбіту формування російської глобальної навігаційної супутникової системи Глонасс повинно було завершитися. У Міноборони заявили, що втрата супутників не позначиться на роботі проекту в цілому.

Незабаром після втрати супутників Президент Дмитро Медведєв доручив перевірити витрачання коштів на реалізацію програми Глонасс. Також Президент зажадав провести перевірку причин втрати супутників і з'ясувати ступінь відповідальності осіб, причетних до події.

Спецкомісія з'ясувала причину падіння супутників Глонасс. Виявилося, що причиною події стала неправильно написана формула в технічній документації на заправку розгінного блоку ДМ-3, що призвело до надлишку кисню і, як наслідок, перевищення маси розгінного блоку.

Орбітальне угруповання Глонасс призначена для надання послуг супутникової навігації (визначення місця розташування, швидкості руху, а також визначення точного часу) необмеженому числу вітчизняних і зарубіжних користувачів наземного, морського, повітряного та космічного базування. Перший супутник серії "Глонасс-М" був виведений на орбіту в 2003 р.