ua en ru

Д.Медведєв наклав вето на зміни до закону "Про мітинги"

Президент Росії Дмитро Медведєв наклав вето на зміни до закону «Про мітинги», які ухвалив російський парламент наприкінці жовтня і які посилюють порядок організації мітингів і маніфестацій, повідомляє радіо "Свобода".

Згідно з роз'яснювальним листом, який президент Росії направив на ім'я спікерів обох палат російського парламенту, «закон містить положення, що ускладнюють вільну реалізацію конституційного права громадян проводити збори, мітинги, демонстрації і ходи».

Рішення Д.Медведєва підтримали російські правозахисники, зокрема, голова Московської Гельсінкської групи Людмила Алексєєва.

Раніше представники російської громадськості звернулися до президента Росії з проханням не підписувати цей законопроект.

Російські опозиційні сили раніше заявляли, що намагатимуться проводити 31 числа кожного місяця, в яких є 31 день, публічні акції в різних містах із вимогою дотримання 31-ої статті Конституції Росії, що встановлює право громадян країни «збиратися мирно, без зброї, проводити зібрання, мітинги і демонстрації, походи і пікетування». Владні органи переважно забороняли ці опозиційні акції.