ua en ru

Д.Колєсніков: Легпром України включає 17 підгалузей та налічує понад 10 тис. cуб'єктів господарювання

Легпром України включає 17 підгалузей та налічує понад 10 тис. cуб'єктів господарювання. Про це заявив міністр промислової політики України Дмитро Колєсніков, повідомляє прес-служба відомства.

«Ємність внутрішнього ринку товарів легкої промисловості становить 50 млрд грн, яка нажаль наповнюється лише на 30 % за рахунок власного виробництва і легального імпорту, а решта 70 % - контрабандними товарами, товарами "сірого" імпорту та нелегального виробництва, "секонд хенду"», - зазначив міністр.

Д.Колєсніков наголосив, що десять років тому вартість виробленої галуззю продукції оцінювалася в 15 млрд дол., що складало понад 10% обсягів всього промислового виробництва і майже п'яту частину надходжень до державного бюджету, та ще й зайнято в галузі було 500 тис. осіб.

Головною ж проблемою галузі, яка завдає шкоди національному товаровиробнику міністр назвав застосування різних схем ухилення від сплати податків як при імпорті споживчих товарів, так і при їх виробництві, що є однією з причин і щорічних мільярдних втрат держбюджету України. «За підрахунками щорічний нелегальний обіг неврахованих готівкових коштів від реалізації на ринку товарів легкої промисловості, з яких не сплачуються податки, складає біля 35 млрд грн», - сказав Д.Колєсніков.