ua en ru

Суд розгляне справу про можливу незаконність наказу Кравцова про відсторонення директора департаменту УЗ

Суд розгляне справу про можливу незаконність наказу Кравцова про відсторонення директора департаменту УЗ Фото: gp.gov.ua

Віталій Скидан і його захист вважають, що наказ Кравцова не відповідає нормам Конституції

Печерський районний суд Києва прийняв до розгляду заяву про забезпечення цивільного позову про визнання незаконними наказу в.о. голови ПАТ "Укрзалізниця" Євгена Кравцова №063 "Про проведення службової перевірки" від 31.01.2018 року і його скасування. Про це повідомляють "Українські новини".

Як зазначається, за результатами виконання цього наказу, від службових обов'язків був відсторонений директор департаменту пасажирських перевезень далекого сполучення ПАТ "Укразалізниця" Віталій Скидан.

Видання підкреслює, що офіційним приводом проведення службової перевірки і відсторонення Скидана, який озвучив сам Кравцов, стало "агітування за вступ у профспілку залізничників" працівників ПАТ.

Однак, на думку самого Скидана і його адвоката Романа Гори, наказ не відповідає нормам Конституції і законам України, а також порушує ряд пунктів Статуту ПАТ "Укрзалізниця" та інших нормативно-правових актів і просто не обґрунтований.

Як наголошується в заяві про забезпечення позову, озвучений привід не може бути підставою ні для службової перевірки, ні для відсторонення від обов'язків посадової особи. У відповідності зі ст.46 Кодексу законів про працю України, звільнення людини від роботи допускається тільки у випадках: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння, відмови або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони.

Таким чином, у КЗпП встановлено вичерпний перелік правових підстав для відсторонення. Однак тимчасовий керівник "Укрзалізниці" в якості підстави для відсторонення Скидана від виконання службових обов'язків вказав тільки посилання на загальні положення Статуту підприємства, ігноруючи при цьому положення Статуту про необхідність винесення відповідних рішень Правлінням ПАТ "Укрзалізниця".

"Відсутність рішення Правління ПАТ "Укрзалізниця" щодо тимчасового відсторонення Скидана В.В. від виконання посадових обов'язків директора Департаменту пасажирських перевезень далекого сполучення прямо вказує на порушення відповідачем пункту 125 і пп.11 п. 125 Статуту та видання в.о. глави ПАТ "Укрзалізниця" Євгеном Кравцовим оскаржуваного наказу за відсутності відповідного рішення Правління товариства, тобто без наявних правових підстав і за межами своїх повноважень", - пише ЗМІ з посиланням на заяву.

При цьому, на думку адвоката, відсторонення Скидана від виконання службових обов'язків ускладнить ефективний захист своїх трудових прав в процесі проведення службової перевірки, зробить неможливим реалізацію свого права на подачу заяв, документів, доступ до яких він має у зв'язку з безпосереднім виконанням своїх посадових обов'язків, що, в результаті, може призвести до штучного і одностороннього формування підстав для звільнення позивача від займаної ним посади

У зв'язку з цим, крім скасування наказу №063 від 31.01.2018 року "Про проведення службової перевірки та відсторонення Скидана", заявник просить суд зобов'язати, в якості забезпечення позову, ПАТ "Укрзалізницю" допустити його до виконання службових обов'язків на посаді директора департаменту пасажирських перевезень далекого сполучення.