ua en ru

Суд заарештував 60,3 млн грн на рахунках "Укрінбанку"

Фідобанк звернувся до суду з вимогою солідарного стягнення з Укрінбанку та фонду "Збалансовані інвестиції" збитків на суму 60,288 млн грн. Господарський суд Києва заарештував вже 60,3 млн грн на рахунках Укрінбанку, йдеться в рішенні суду по справі № 910/21982/15 від 28 серпня.

Як повідомляє FinClub, причина конфлікту полягала в порушенні відповідачем договору про поставку цінних паперів. Фідобанк і Укрінбанк уклали угоду з валютними ОВДП на біржі "Перспектива". Фідобанк пообіцяв через місяць - 16 липня 2014 року - викупити в Укрінбанку 2,5 тисячі цінних паперів номінальною вартістю 2,5 млн дол. за 24,43 млн грн (9,77 грн/дол.). Але сторони відклали виконання угоди на тиждень, потім знову перенесли, і так понад 20 разів.

Відзначається, що пізніше була укладена друга операція: Фідобанк вирішив викупити у Укрінбанку 26 листопада 1,527 тис. валютних ОВДП номінальною вартістю 1,527 млн дол. Загальна ціна угоди за договором - 21,89 млн грн. Виконання цієї угоди також переносилося. Після всіх переносів вартість викупу держпаперів за першим договором підвищився до 28,02 млн грн, другого - до 22,77 млн грн. Дата розрахунку була призначена на 15 квітня 2015 року. В той день Фідобанк заблокував у системі біржі 48,79 млн грн для покупки цінних паперів. Але Укрінбанк не поставив йому ОВДП, хоча спростовував наявність боргу, посилаючись на те, що Фідобанк сам не сплатив свої зобов'язання.

У позові Фідобанк посилається на погіршення фінансового стану Укрінбанку, що може спричинити за собою труднощі з виконанням рішення суду. В якості аргументу Фідобанк наводить інформацію в ЗМІ, в якій йдеться про те, що банки-кредитори просять Нацбанк визнати Укрінбанк проблемним.

Суд прийняв сторону Банку. Він заморозив гроші через обґрунтоване припущення, що майно, в тому числі і гроші відповідача, можуть зникнути або зменшитись.

"Обмежувальні заходи, прийняті судом, не є виправданими", - повідомив FinClub директор правового департаменту, член правління Укрінбанку Марат Щадко.