ua en ru

Coca-Соla і PepsiСo змінюють рецептуру через попередження про небезпеку виникнення онкологічних захворювань

Найбільші в світі виробники газованих напоїв - компанії Сoca-Сola і PepsiСo - змінюють рецептуру, щоб уникнути розміщення на пляшках попередження про небезпеку виникнення ракових захворювань, передає Associated Press. Ці зміни пов'язані з тим, що американський штат Каліфорнія недавно включив у список канцерогенних речовин 4-метилімідазол, який використовується в карамелевому фарбнику для напоїв Сoca-Сola і Pepsi.

Компанії Сoca-Сola і PepsiСo підкреслюють, що новий рецепт застосовуватиметься на всій території США, і він допоможе підвищити ефективність виробництва напоїв. "Хоча ми вважаємо, що такі зміни не пов'язані з якою-небудь загрозою для здоров'я людей, ми попросили постачальників карамелі піти на цей крок, щоб наші продукти не підпадали під вимогу про розміщення науково необгрунтованих попереджень", - сказала представник компанії Coca-Сola Діана Гарца-Чарланте.

Зв'язок 4-метилімідазола з виникненням ракових захворювань у мишей і щурів був встановлений в результаті одного з наукових досліджень. Проте американська Асоціація виробників напоїв вважає, що доказів того, що ця речовина представляє небезпека для здоров'я людей, не існує.

Управління з контролю над якістю харчових продуктів і лікарських засобів США при цьому відзначає, що для отримання дози 4-метилімідазола, введеної під час досліджень піддослідним мишам і щурам, людина повинна випити тисячу банок Coca-Сola або Pepsi.