ua en ru

Чубаров прокоментував законопроект про позбавлення громадянства за участь у "виборах" у Криму

Чубаров прокоментував законопроект про позбавлення громадянства за участь у "виборах" у Криму Фото: Рефат Чубаров

Чубаров закликав не впадати у відчай

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров прокоментував пропозицію Петра Порошенка про те, щоб передбачити позбавлення українського громадянства за участь у "виборах" в анексованому Росією Криму. Про це Чубаров написав у своєму Facebook.

"Йдеться про те, що підставами для втрати громадянства України можуть стати дії, вчинені людиною внаслідок примусу з боку окупантів. Наприклад, обов'язковий призов російськими окупантами молодої людини, що проживає в Криму, на строкову службу. Або участь під страхом звільнення з роботи в незаконних виборах, що проводяться російською окупаційною владою", - зазначив він.

Водночас Чубаров закликав не впадати у відчай і висловив впевненість у приведенні запропонованих норм у відповідність з принциповими підходами держави, визначеними в чинному Законі.

"Упевнений, що при розгляді даного законопроекту в Комітетах і на сесії Верховної Ради України всі запропоновані норми будуть приведені у відповідність з принциповими підходами держави, визначеними в чинному Законі України "Про забезпечення прав и свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", - додав він.

Втім, Чубаров також зазначив, що в пункті 3 статті 5 Закону "Про забезпечення прав и свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" закріплено положення про те, що "відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав и свобод людини й громадянина на тимчасово окупованій території покладається на Російську Федерацію як на державу-окупанта відповідно до норм и принципів міжнародного права".

Також у пункті 4 цієї ж статті встановлюється, що "примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України ".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава держави Петро Порошенко пропонує парламенту передбачити позбавлення українського громадянства за участь у "виборах" в анексованому Росією Криму.