ua en ru

Читачі РБК-Україна висловилися про перспективи скасування депутатської недоторканності

Читачі РБК-Україна висловилися про перспективи скасування депутатської недоторканності Фото: Верховна Рада

Майже всі учасники опитування сумніваються, що парламентарі скасують власну недоторканність

Читачі РБК-Україна впевнені, що депутати Верховної Ради не будуть скасовувати власну недоторканність. Про це свідчать результати опитування, що стартував на початку тижня, в якому брали участь користувачі сайту rbc.ua і підписники сторінок Styler і РБК-Україна в Facebook.

Учасникам дослідження було поставлено питання: "чи Вірите ви, що депутати спростять процедуру притягнення до відповідальності?" Для відповіді було запропоновано вибрати один з запропонованих варіантів: "Вони зроблять це, тому що багато обіцяли відмовитися від недоторканності", "Цього не відбудеться, тому що депутати бояться бути залученими до суду", "Депутати знову будуть обіцяти позбутися недоторканності, але їм знову щось завадить" і "Парламентарі ухвалять відповідне рішення, але воно почне діяти для Ради наступного скликання"

Як показало дослідження, в цьому питанні читачі РБК-Україна солідарні: 49,7% опитаних (251 особа) впевнені, що депутати будуть обіцяти позбутися недоторканності, але знайдуть причину цього не зробити. Ще 42,97% (217 опитаних) вважають, що депутати не спростять процедуру притягнення парламентаріїв до відповідальності, так як вони бояться опинитися на лаві підсудних.

лише 1,58% учасників опитування (8 голосів) вважають, що депутати відмовляться від недоторканності, адже багато обіцяли це зробити. Ще 5,74% (29 осіб), вважають, що депутатська недоторканість буде скасована, але вже для депутатів наступного скликання.

Таким чином, 92,68% учасників опитування впевнені, що депутати не скасують недоторканність, і лише 7,32% вважають, що це, так чи інакше трапиться.

Всього в дослідженні взяли участь 505 осіб.

Читачі РБК-Україна висловилися про перспективи скасування депутатської недоторканності

Фото: підсумки опитування про депутатської недоторканності

Найбільш нестабільним" варіантом відповіді протягом тижня був "Депутати знову будуть обіцяти позбутися недоторканності..." - за тиждень його популярність зросла з 43,21% (у вівторок), до 49,7% (у п'ятницю), що в кінцевому підсумку гарантував його "перемогу".

Другий за популярністю варіант відповіді – "Цього не відбудеться, тому що депутати бояться..." виконала зворотний шлях: з першого місця у вівторок (45,68%), до другого підсумкового в п'ятницю (42,97%).

Також втрачав свою популярність варіант, згідно з яким депутати приймуть рішення про скасування недоторканності, але для наступного скликання: 8,64% у вівторок і 5,74% у п'ятницю.

Порівняно стабільним був найпопулярніший варіант відповіді – "Вони зроблять це, тому що багато обіцяли...": у вівторок він мав підтримку на рівні 2,47%, до п'ятниці відсоток симпатиків скоротився до 1,58%.

Читачі РБК-Україна висловилися про перспективи скасування депутатської недоторканності

Фото: динаміка голосування читачів РБК-Україна

Опитування проводилося з 5 по 9 грудня, в ньому взяли участь відвідувачі сайту rbc.ua і підписники сторінок Styler і РБК-Україна в соціальній мережі Facebook.

Зазначимо, що це дослідження проводилося в рамках проекту щотижневих онлайн-опитувань, які щотижня проводяться серед відвідувачів порталу РБК-Україна, який, згідно з даними Kantar TNS, володіє охопленням в 11,58% аудиторії, що робить його одним з лідерів на ринку українських інтернет-ЗМІ.

Нагадаємо, тиждень тому читачі РБК-Україна висловили свою думку щодо допиту екс-президента Віктора Януковича.