ua en ru

Прибуток Shell у III кварталі скоротився на 32% - до 4,3 млрд дол

Нідерландсько-британська компанія Royal Dutch Shell в минулому кварталі скоротила обсяг прибутку з урахуванням разових факторів на 32%, порівняно з тим же періодом у 2012 р. Це обумовлено припиненням постачань з Нігерії.

Нідерландсько-британська компанія Royal Dutch Shell в минулому кварталі скоротила обсяг прибутку з урахуванням разових факторів на 32%, порівняно з тим же періодом у 2012 р. Це обумовлено припиненням постачань з Нігерії, передає телеканал "Росія 24".

Скоригований прибуток знизився до 4,5 млрд дол. із 6,6 млрд дол. за аналогічний період 2012 р. Прибуток компанії з урахуванням змін витрат на виробництво (CCS) зафіксовано на рівні 4,3 млрд дол. порівняно із 6,2 млрд дол., отриманими у 2012 р.

Загальний прибуток Shell зменшився до 4,7 млрд дол. із 7,2 млрд дол. у III кварталі минулого року. Виручка в минулому кварталі підвищилася до 116,5 млрд дол. зі 112,1 млрд дол., чистий обсяг капіталовкладень за цей період склав 8,9 млрд дол.

Прибуток компанії у сфері розвідки і видобутку без урахування разових факторів знизився у III кварталі на 29% в річному численні - до 3,5 млрд дол.

Прибуток Shell у сегменті розвідки і видобутку (upstream) без урахування разових факторів знизився в минулому кварталі на 29% у річному вираженні - до 3,5 млрд дол.

У сфері збуту в минулому кварталі прибуток без урахування разових факторів знизився на 49% - до 829 млн дол.

Нагадаємо, у II кварталі 2013 р. чистий прибуток Shell скоротився відразу на 57%, склавши близько 1,74 млрд дол. проти 4,1 млрд дол., отриманих за той же квартал 2012 р. У I кварталі ц.р. прибуток Shell скоротився на 6%, склавши 8,18 млрд дол. проти 8,74 млрд дол., отриманих за той же квартал минулого року.

Royal Dutch Shell - найбільша у Європі нафтова компанії. Для України вона цікава тим, що збирається видобувати сланцевий газ на Юзівському родовищі. Нагадаємо, 16 січня 2013 р. Донецька обласна рада погодила проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Юзівського родовища. Нідерландсько-британська нафтогазова компанія Royal Dutch Shell вкладе у Юзівське газове родовище (Донецька область) від 10 до 50 млрд дол. Як заявляв на початку року міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, Shell в найближчі 3-5 років інвестує 410 млн дол. у Юзівське родовище.

12 вересня українська компанія ТОВ "Надра Юзівська" і Royal Dutch Shell підписали операційну угоду, яка фактично дозволяє почати роботу на Юзівському родовищі газу, тобто видобуток сланцевого газу.

Нагадаємо, 24 січня компанія Shell, ТОВ "Надра Юзівська" і уряд України оголосили про підписання угоди про розподіл продукції на розвідку, розробку і видобуток вуглеводнів на Юзівській ділянці, розташованій на території Донецької та Харківської областей України. Згідно з підписаною угодою, компанія Shell і "Надра Юзівська" мають по 50% частки участі кожна. Shell буде оператором проекту, відповідальним за всі роботи в рамках угоди. Права і зобов'язання інвесторів будуть визначені в угоді про операційну діяльність, яку належить підписати після укладення УРП.

Україна у видобутку сланцевого газу бачить джерело своєї енергетичної незалежності від Росії. Однак вигоди від видобутку сланцевого газу трохи меркнуть на тлі заяв різних експертів у сфері екології про те, що методи такого видобутку загрожують довкіллю. При використанні фрекінгу, який вважається екологічно щадним методом видобутку газу, до сланцевих пластів під великим тиском закачується вода, змішана з піском і хімікатами. Противники такого методу вважають, що в результаті відбувається не тільки забруднення ґрунтових вод, але й підвищується ризик землетрусів.

Наприкінці вересня ц.р. Shell завершила буріння першої свердловини "Біляївська-400" у Первомайському районі Харківської обл., поклавши початок розвідці сланцевого газу в Україні.