ua en ru

Кількість загиблих в Сирії досягла 30 тис. осіб, - ООН

Жертвами внутрішнього протистояння в Сирії стали близько 30 тисяч осіб, заявив 15 жовтня офіційний представник ООН Мартін Несіркі. Мова йде про приблизну оцінку, підкреслив чиновник, оскільки точні дані залишаються невідомими.

Кількома тижнями раніше від імені Організації Об'єднаних Націй називали іншу цифру: 25 тисяч.

До 15 жовтня внутрішньосирійске протистояння триває вже 20 місяців. Перші сутички між прихильниками і супротивниками Президента Башара Асада почалися 15 березня 2011 року.

У зв'язку з драматичною датою заступник генерального секретаря ООН Джеффрі Фретмен виступив в Раді безпеки організації з промовою, присвяченою кризі на Близькому Сході. Чиновник підкреслив, що хаос, що панує в Сирії, створює поживний грунт для вчинення злочинів будь-якого роду, і в особливості терористичних актів. Фретман закликав до політичного вирішення конфлікту, який, як повторюють в ООН, не може завершитися військовою перемогою однієї зі сторін.

У середині жовтня спеціальний посланник ООН і Ліги арабських держав у Сирії Лаахдар Браха продовжує поїздку по Близькому Сходу. Дипломат заручився підтримкою Іраку та Ірану, які заявляють про готовність брати участь в якості посередників у вирішенні кризи. Разом з тим, переконати сторони конфлікту зупинити вогонь Брахімі не вдається.

У Дамаску на пропозицію перервати бойові дії відповідають відмовою, оскільки вважають цю міру неефективною. В оточенні Башара Асада нагадують, що двічі вже погоджувалися припинити вогонь і не добилися на цьому шляху успіху.

Вихід з кризи, на думку сирійського керівництва, лежить в наданні політичного тиску на Саудівську Аравію, Катар і Туреччину - країни, що надають підтримку опозиції.

За оцінкою ООН, за час сирійської кризи залишити територію країни змушені були близько 250 тисяч осіб. Ще близько 2.5 млн потребують надання гуманітарної допомоги.

Читайте також: Янукович доручив вжити заходів для звільнення громадянки України, захопленої в полон в Сирії