ua en ru

За чотири місяці збитки компанії "Івано-Франківськгаз" склали 45 млн гривень

За чотири місяці збитки компанії "Івано-Франківськгаз" склали 45 млн гривень Газовий вентиль (104.ua)

Тариф покриває лише 80% собівартості послуг

Цього року АТ "Івано-Франківськгаз" вже поніс збитки на суму 45 млн гривень. До такого результату привів збитковий тариф на доставку газу, затверджений НКРЕКП для компанії на перше півріччя. Про це повідомляє прес-служба компанії.

"Наприкінці 2019 року НКРЕКП затвердила двоетапний перегляд тарифів на доставку газу: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Це було зроблено з метою зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період. Тариф, що діє в першій половині 2020 року є збитковим для компанії", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі зазначили, що отримані збитки не дозволяють компанії повною мірою здійснювати всі заплановані ремонтні роботи в рамках інвестиційної програми, заміну зношеного обладнання і повністю розрахуватись з Оператором ГТС за послуги балансування. Наразі отримані кошти спрямовуються на пріоритетні напрямки: роботу аварійних служб 104, екстрені ремонти, оплату праці та засоби індивідуального захисту співробітників.

За словами прес-служби, посилює проблему також несвоєчасна оплата доставки газу клієнтами компанії. За чотири місяці споживачі оплатили тільки 70% наданих послуг.

"Навіть в умовах карантину ми продовжуємо працювати в посиленому режимі, щоб забезпечити безперебійний розподіл газу понад 400 тис. споживачам. Але через хронічне недофінансування галузі та неплатежі, компанія не може виконати усі необхідні роботи з модернізації мереж, уже відтерміновано частину виконання робіт по Інвестпрограмі", – розповідає фінансовий директор АТ "Івано-Франківськгаз" Дмитро Горбатюк.

У прес-службі зазначили, що початок дії економічно обґрунтованого тарифу АТ "Івано-Франківськгаз" з 1 липня 2020 року, при збереженні низьких ринкових цін на газ, дозволить завершити рік без збитків.