ua en ru

Четверо депутатів з фракції Народної партії відкликали свої голоси за мовний законопроект

Народні депутати України фракції Народної партії у Верховній Раді України Катерина Ващук, Сергій Терещук, Василь Шпак та Василь Черній відкликали свої голоси за закон "Про засади державної мовної політики", який парламент ухвалив 3 липня 2012 р. Про це йдеться в їхніх заявах на ім'я голови ВР, повідомляє прес-служба Народної партії.

Зокрема, повідомляється, що народні депутати України Катерина Ващук, Василь Шпак та Сергій Терещук були відсутні в сесійній залі під час голосування за законопроект. А народний депутат України Василь Черній просить керівника парламенту "не враховувати його голос за проект закону "Про засади державної мовної політики", оскільки на голосування ставилося питання про розгляд законопроекту".

Нагадаємо, прийняття в ВР закону про основи мовної політики, який розширює сферу застосування російської мови в Україні, викликало резонанс як у парламенті, так і за його стінами. Питання було поставлено на голосування за відсутності спікера ВР Володимира Литвина, який виступає разом із опозиційними силами проти цього документа. Із 2 тис. поправок, підготовлених до законопроекту до другого читання, не було прийнято жодної. Опозиція заявляє, що закон про мови був прийнятий із порушеннями норм Конституції і закликала громадян приєднатися до масової акції протесту, яка стартувала напередодні в Києві біля Українського дому.