ua en ru

Чверть століття з "Людиною року". Літопис сучасного успіху. Історія №13: Михайло Воронін

Чверть століття з "Людиною року". Літопис сучасного успіху. Історія №13: Михайло Воронін

В цьому році святкує свій 25-річний ювілей загальнонаціональна програма "Людина року"

Вже чверть століття програма зводить на зірковий п’єдестал справжніх лідерів незалежної України, особистостей, які професійною майстерністю, творчою енергією, яскравим талантом і мудрістю здобули широке визнання й авторитет. Шанована і відома не тільки в Україні, а й за її межами, "Людина року" активно впливає на процеси формування та становлення вітчизняної еліти, сприяє подальшому соціально-економічному розвитку держави, відродженню духовних цінностей, служить благородній справі консолідації прогресивних сил суспільства.

Щорічно, завдяки цьому унікальному проекту, ми маємо чудову можливість вшанувати найкращих, віддячити за їхню самовідданість, мужність, творчий пошук та невтомну працю. А ще – зарядитися, надихнутися цією дивовижною енергією успіху, відчути гордість за свою країну і її найкращих, найдостойніших представників.

За 25 років існування програми, історії здобутків і перемог наших видатних співвітчизників стали своєрідним літописом національного відродження і прогресу України в усіх напрямках суспільно-політичного, економічного й духовного життя.

Тож з нагоди почесного 25-го ювілею, ми хочемо разом з вами згадати найвідоміших, знакових, уславлених співвітчизників, які в різні роки отримували почесний титул "Людина року".

Імена цих людей спалахували на небосхилі української держави, як зірки.

Це люди-Прометеї, люди-легенди, чий внесок у становлення і розвиток країни важко переоцінити.

Історія № 13. Михайло ВОРОНІН

Кутюр’є всесвітнього масштабу

В серпні 2002 року тисячі людей, що зібралися на Хрещатику навпроти ЦУМу, стали свідками неймовірного видовища : головною вулицею столиці пересувався небачених розмірів… смокінг. Зшитий в кольорах синьо-жовтого державного прапора України, цей гігант мав 500-й розмір: довжина поли від комірця – 10 м, ширина в плечах – 5,5 м, кожен рукав по 7,5 м. Аби уявити розміри цього неординарного творіння, варто лише сказати, що його висота відповідала 4-поверховому будинку… Наслідки безпрецедентного перформенсу були чудові: смокінг встановив три рекорди України, два –Європи і потрапив у "Книгу рекордів Гіннесса". Автором цього мистецького дива був відомий український кутюр’є Михайло Воронін.

"Для мене важливий азарт – кожного разу створювати щось нове, чимось людей дивувати і крок за кроком йти до омріяної мети". Ці слова великого модельєра – кредо його життя та творчості. Михайла Вороніна називали Метром чоловічого костюма та Легендою світу моди, його ім’я стоїть в одному ряду з Армані, Версаче, Валентино, Живанши, Пако Рабанном... Талантом неперевершеного кутюр’є захоплювалися на всіх континентах: у Вороніна шили Михайло Горбачов, Алессандро Сафіна та Сильвестр Сталлоне. Перший президент України Леонід Кравчук в костюмі, зшитому руками видатного дизайнера, присягав на вірність державі.

Саме завдяки Михайлу Вороніну українці дізналися про високу, але доступну моду. Модельєр, який вдягав президентів і політиків, розробляв стильні і модні речі для студентів і бюджетників. Костюм "від Вороніна" став справді "народним" діловим костюмом, ставши символом зручності та елегантності для мільйонів українських чоловіків.

Чверть століття з "Людиною року". Літопис сучасного успіху. Історія №13: Михайло Воронін

В багатогранній особі Михайла Вороніна щасливо поєдналися художник-творець і успішний бізнесмен. Починаючи кар’єру з ручної швейної машинки та праски на вуглях, йому вдалося створити справжню імперію моди, стати вітчизняним і світовим лідером з виробництва чоловічого одягу. М.Воронін започаткував бренд, якому притаманні класичні традиції, висока якість, модні тренди та динаміка сучасного життя. Відомий в усьому світі костюм "Voronin" став більше, ніж одягом. Це візитівка успіху, приналежність до активних і впевнених ділових людей з високою репутацією. Зірки шоу-бізнесу і спорту, телеведучі, актори, політики, бізнесмени віддавали та віддають перевагу костюмам українського бренду Voronin. Серед них: Роман Віктюк, брати Клички, Філіп Киркоров, Ян Табачник, Ілля Ноябрьов, Валерій Чигляєв та багато інших знаменитостей.

…Кравецькою справою Михайло Воронін почав займатися з чотирнадцяти років, а в шістнадцять вже став майстром верхнього чоловічого одягу. Талант, поєднаний із природним почуттям смаку і стилю, уважне і шанобливе ставлення до замовників, за короткий час зробили Михайла популярним. Клієнти шикувалися до нього в чергу. Щоб не відмовляти людям і не заставляти їх довго чекати, молодий закрійник став замислюватися, як зробити процесс пошиття більш швидким. Так народився унікальний винахід – безпримірочний макетно-жилетний метод Вороніна. Конструкцію у вигляді жилету надягають на людину і пересувають по фігурі так, щоб всі ключові лінії були вертикальні і паралельні до лінії підлоги. Після цього визначають відхилення його фігури від типової. Коли лекала готові, залишається скроїти, зшити, і костюм сидітиме ідеально. Завдяки новому пристосуванню відпала необхідність в примірках, а час пошиття костюму скоротився до 3-4 днів. Це була справжня революція в світі моди! Метод запатентували, а його створення стало важливим етапом у діяльності майстра.

У 90-ті роки Михайлу Вороніну, у якого на той час вже було відоме ім’я і репутація професіонала високого класу, запропонували очолити фабрику ім.Горького. Підприємство мало величезні борги і повну відсутність перспектив розвитку. Погодившись на пропозицію, Михайлу Львовичу вдалося повністю перезавантажити виробництво. Він зібрав команду однодумців, закупив якісні матеріали і запустив нові технології. Незабаром єдиний фабрічний магазин вже не справлявся з кількістю замовлень. Спочатку організували роботу Торгового дому, потім відкрили ще декілька магазинів у Києві. Так поступово створювалася велика імперія "Voronin", яка налічувала 80 магазинів в Україні, США, Європі, країнах СНД. Продукція експортувалася в 16 країн світу. Згодом Михайло Воронін стає засновником концерну, який впевнено тримав лідерство з пошиття чоловічого одягу і уражав потужністю своїх структур: "Швейна фабрика "Воронін" – виробнича база компанії; "Торговий дім "Воронін–Україна" – торгова мережа в Україні і за кордоном; спільне підприємство "Михайло Воронін Відень–Париж" – розробка нових колекцій і моделей одягу; салон "Михайло Воронін ексклюзив" – респектабельне ательє з індивідуального пошиття костюмів, штанів, піджаків, смокінгів, пальто.

Професійний підхід та високу вимогливість до якості виробів у 1989 році високо оцінила зарубіжна публіка на першому авторському показі колекції Вороніна в Голівуді. В 1992-му він провів показ в представництві ООН в Австрії, а в 1993-му підкорив французьку столицю, де був удостоєний "Золотого наперстка". Загалом демонстрації моделей одягу Майстра пройшли в більш ніж 60-ти країнах світу. Мілан і Париж, Токіо і Нью-Йорк, Відень і Лондон зустрічали оваціями талановитого українського модельєра.

Дивувати і дарувати радість, робити те, чого не робив ніхто, бути досконалим і неперевершеним – за такими принципами будував свою "швейну країну" Михайло Воронін. Він завжди вважав, що нічого більш сучасного, ніж класичний костюм для ділової людини ще не вигадано, тому поставив перед собою завдання: зробити так, щоб чоловік в костюмі мав таку ж свободу рухів, як і без нього. І цю, майже неможливу задачу Михайло Львович здійснив! В його магазинах клієнт будь-якої комплекції і зросту може підібрати костюм з 450 (!) розмірів, що представлені. Вироби конструюються з урахуванням різних типів фігури, тільки на одну модель припадає до 5000 лекал. Але це ще не все. Великий модельєр хотів не тільки зручності, а й щоб тіло людини у костюмі легко дихало. Разом з німецькими й австрійськими вченими він першим створив установку, яка прасує за допомогою пари, а не тиском твердих поверхонь. Тому костюми від Вороніна позбавлені електростатики, не б’ють розрядами. Вони легкі і воздухопроникні, як з льону.

"Моя робота – моя любов", – говорив великий кутюр’є. Він завжди вкладав гроші у розвиток, тримав руку на пульсі всіх останніх досягнень. І весь час думав над вдосконаленням швейного обладнання. Найбільше йому подобалася німецька якість, тому він часто їздив у відрядження в компанію Indupress – консультував, пояснював, які параметри необхідні для того, щоб одержати вищу якість швейного виробу. На устаткуванні цієї фірми так і було написано: "Сконструйоване разом з Вороніним". Пізніше він став автором ще багатьох винаходів, за що був удостоєний звання "Заслужений винахідник СРСР".

Чверть століття з "Людиною року". Літопис сучасного успіху. Історія №13: Михайло Воронін

Все, чого торкалася рука Майстра моди, завжди ставало цікавим, неповторним, комфортним, сучасним. Оригінальність та технологічність його виробів не залишала конкурентам ніяких шансів. Бренд "Voronіn" був визнаний найкращою торговою маркою в Італії, Іспанії, Великій Британії, отримав платиновий приз – Премія світу "Престиж" за якість продукції у Нью-Йорку. Михайло Воронін занесений в книгу "100 знаменитостей світу моди", а міжнародний ТВ-канал "World Fashion Channel" удостоїв його звання "Легенда моди". Вітчизняні відзнаки видатного кутюр’є навіть важко перелічити.

За всіма цими нагородами і преміями, званнями і почестями – величезна самовіддана, натхнена, безперервна праця людини, яка все своє життя присвятила мистецтву створення чоловічого одягу. В цьому було покликання Михайла Львовича, його радість, його душа. Де б він не був – у відрядженні, на борту літака чи на відпочинку – він не втомлювався спостерігати, вигадувати, створювати нові образи. Як справжній Художник, він фонтанував ідеями і ніколи не спочивав на лаврах. Успішний бізнесмен, новатор і раціоналізатор, доктор технічних наук, академік, багаторазовий переможець престижних міжнародних конкурсів кравецької майстерності, він до останнього подиху продовжував вчитися і вдосконалювати свій професіоналізм. "Вважаю, якщо людина скаже собі, що кращого вона вже не зробить, то можна вважати, що вона померла. Я дуже часто буваю невдоволеним готовим виробом – розпорюю, в одному місті випускаю міліметри, в іншому – додаю. Я весь час шукаю міліметри…" – ось як ретельно і вимогливо створював свої шедеври видатний дизайнер. Своїм величезним досвідом і знаннями, винаходами і ідеями Михайло Воронін щедро ділився зі своїми учнями і послідовниками, яких у нього було багато по всьому світу. Винятково порядна, чесна, принципова і чуйна людина, Михайло Львович заслужив щиру пошану і любов не тільки українського народу, а й багатьох друзів і шанувальників у різних куточках земної кулі.

Все життя Михайла Вороніна – приклад невгасимої любові та служіння своїй справі, своїй країні, естетичному вихованню молоді, збереженню традицій та підвищенню культури українського суспільства. Високий стиль життя великого Митця, його вірність своєму покликанню і мрії, яку він зумів здійснити, є джерелом натхнення для багатьох наших видатних сучасників в різних сферах діяльності.

В 2012 році загальнонаціональна програма "Людина року" започаткувала Спеціальну премію ім. Михайла Вороніна "За високий стиль життя". В наступні роки її почесними володарями ставали: Василь Лановий – народний артист СРСР (2012), Вахтанг Кікабідзе – народний артист Грузинської РСР (2014), Юрій Рибчинський – народний артист України, видатний поет, Герой України (2015), Ігор Поклад – народний артист України, видатний український композитор, Заслужений діяч мистецтв України (2016), Ніна Матвієнко – народна артистка України, видатна співачка сучасності, Герой України (2017), Ада Роговцева – видатна актриса театру і кіно, Герой України (2018).

Михайло Воронін - повний кавалер Ордена Трудової Слави та володар Золотих медалей ВДНГ СРСР і УРСР (1975-1984). Також він нагороджений Орденом "За заслуги" III ступеня (2008).

У 2004 році Указом Президента України Михайлу Вороніну присвоєно почесне звання "Заслужений працівник промисловості України".

6 березня 1999 року під час урочистої церемонії вручення премії "Людина року-1998" Михайло Воронін, як засновник та керівник "Модного дому "Михайло Воронін", отримав почесну статуетку в номінації "Торгова марка року".

Генеральна дирекція загальнонаціональної

програми "Людина року"