ua en ru

Чіткий розподіл повноважень між МДЗ, Мінфіном та МЕРТ є ключовою умовою успішності заходів у фіскальній та інвестиційній сферах, - експерт

Однією з ключових умов успішності заходів у фіскальній та інвестиційній сферах буде чіткий розподіл повноважень та координація діяльності новоствореного Міністерства доходів і зборів (МДЗ) з Міністерством фінансів та Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), вважає директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

«Питання ж не тільки в тому, щоб зібрати. Не менш важливі питання - як зібрати, скільки, з кого? Нарешті, чи потрібно й кому дати пільги і які? Та ще й враховуючи при цьому, що в нас паралельно діє величезний тіньовий сектор і взаємопов'язані з цим відповідні проблеми нікуди поки що не ділися», - зазначив Геєць.

З іншого боку, принциповим, на його думку є подальше ефективне спрямування та витрачання зібраних коштів, аби отримати позитивний ефект для економіки і суспільства взагалі та бюджетних доходів зокрема. «Це все - дуже тісно взаємопов'язані речі, які відноситимуться як до компетенції Міністерства доходів і зборів, так і Мінфіну та Мінекономіки. Якщо тут буде дублювання функцій або навпаки - розрив, то будуть проблеми», - зазначив вчений.

«Тому треба дуже чітко визначити, хто і яким чином буде грати ключову роль в частині формування програмних засад та конкретного змісту фінансової політики держави, а вже потім відповідати за її реалізацію. В усіх цих аспектах належну роль мають відігравати усі три міністерства. Виходячи з цього, однозначно постає питання узгодження окремих, та випрацювання їх спільних позицій», - наголосив Геєць

«Гострота поточного моменту свідчить, що часу на узгодження функцій та процедур обмаль, і відповідну спільну програму діяльності треба буде напрацьовувати та подавати в найкоротші терміни. Те саме стосується не тільки процесів випрацювання рішень, але й їх прийнятті, а потім - реалізації. В залежності від того, наскільки результативним виявиться цей процес, досить швидко стане очевидним і те, наскільки ефективною виявиться подальша фіскальна та інвестиційна політика загалом», - резюмував експерт.

Читайте також: Створення МДЗ призведе до збільшення доходної частини бюджету, - дослідження