ua en ru

Олексій Чернишов: заява послів країн G7 щодо децентралізації свідчить, що Україна на правильному шляху

Олексій Чернишов: заява послів країн G7 щодо децентралізації свідчить, що Україна на правильному шляху Фото: міністр Олексій Чернишов (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Посли країн "Великої сімки" вітають успіх України в об’єднанні територіальних громад і вказують, що це - приклад її спроможності реалізувати реформи, що необхідні не тільки для ефективного врядування, а також для її майбутнього процвітання та стабільності.

"Така висока оцінка Послів країн "Великої сімки" свідчить, що Україна вибрала вірний шлях і ним треба рухатися далі - до успішного завершення реформи децентралізації. Зараз перед нами стоять важливі завдання. Найголовніше - це зміни до Конституції та нова редакція закону "Про місцеве самоврядування в Україні". Ці зміни мають кінцево закріпити перехід до децентралізованої моделі держави, створити тверду фінансову основу для ефективного розвитку, допомогти переформувати місцеві державні адміністрації в префектури, які будуть здійснювати здебільшого державні, а не самоврядні функції тощо", - наголосив міністр Олексій Чернишов.

Як зазначив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, одним із найважчих завдань для завершення реформи децентралізації є внесення змін до Конституції.

"Від цього залежить більшість наших подальших кроків. Сподіваюся, що найближчим часом буде оприлюднений новий текст змін до Основного закону. Їхнє широке обговорення триває вже більше як рік. Учасникам дискусій за цей час вдалося досягти консенсусу з більшості питань", - зауважив В'ячеслав Негода.

Зазначимо, у спільній заяві послів країн G7 йдеться, що для забезпечення незворотності реформ Україна має здійснити законодавчі й конституційні зміни, узгоджені з органами місцевого самоврядування та іншими зацікавленими сторонами.

Згідно з положеннями Європейської хартії місцевого самоврядування, ці зміни мають містити:

  • визначення обсягів повноважень місцевого самоврядування, що передбачають управління значною частиною справ громади та чітке розмежування повноважень і відповідальності між різними рівнями;
  • забезпечення пропорційності та законності нагляду за місцевим самоврядуванням з боку центральних органів влади;
  • оснащення органів місцевого самоврядування відповідним законодавчим інструментарієм для гарантування його повноважень;
  • надання громадам правового статусу юридичної особи для прозорості та гарантованості їхньої діяльності, а також для унеможливлення корупції;
  • забезпечення органів місцевого самоврядування належними фінансами та стабільній основі, уникаючи необґрунтованих фінансових рішень.