ua en ru

Черниш розповів про "націоналізацію" підприємств в ДНР/ЛНР

Черниш розповів про "націоналізацію" підприємств в ДНР/ЛНР Фото: Вадим Черниш

На непідконтрольному Донбасі на український бізнес працюють до 150 тис. людей

Українська сторона в тристоронній контактній групи в Мінську готова піднімати будь-які питання, пов'язані з "націоналізацією" підприємств в самопроголошених Донецької та Луганської "народних республіках". Про це в інтерв'ю російському виданню "Газета.ру" розповів міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

"Можу сказати, що російська компанія "Мечел" з приводу захоплення свого електрометалургійного заводу в Донецьку в українське міністерство у справах тимчасово окупованих територій не зверталася. Господарі харцизького "Силуру" теж поки мовчать. Ми готові піднімати будь-яку проблему в Мінську...Ми вирішували проблеми невеликих українських власників, а також до нас зверталася міжнародна виробнича компанія, філія якої знаходиться на непідконтрольній території, але після консультацій керівництво компанії вирішило не піднімати питання на політичний рівень", - розповів Черниш.

Він також назвав кількість підприємств і працівників на непідконтрольному Донбасі, які працюють на великий український бізнес.

"Там (знаходяться, - ред.) 20 великих виробництв. Корпорації "Індустріальний союз Донбасу" - 3, ДТЕК - 8 і 9 заводів "Метінвесту". На великих виробництвах працюють понад 73 тис. осіб, останніх цифр під рукою немає, але от за 2015 і перший квартал 2016 року вони заплатили податків до бюджету 5 783,11 млн гривень", - додав Черниш.

За його словами, крім "монстрів" промисловості, в ДНР/ЛНР багато інших підприємств, перереєстрованих на підконтрольній території, а також підприємств українського державного бізнесу.

""Укрзалізниця", "Укренерго", "Вода Донбасу" - це все державні та комунальні підприємства. У нас є тільки непрямі цифри, зав'язані на дані українських банків. Вони сирі, банківська таємниця не все дає можливість фіксувати. Але до 150 тис. осіб отримують зарплати у гривні", - додав Черниш.

Нагадаємо, раніше МінАТО назвало кількість українців, що проживають на непідконтрольному Донбасі.