ua en ru

"Чернівцігаз" планує збільшити обсяг інвестицій в газові мережі області

"Чернівцігаз" планує збільшити обсяг інвестицій в газові мережі області Фото: газовий вентиль (kmu.gov.ua)

З 2011 по 2017 рік "Чернівцігаз" інвестував в мережі Чернівецької області понад 61 млн гривень

В період 2013-2017 років ПАТ "Чернівцігаз" інвестувало в модернізацію газопроводів Чернівецької області понад 61 млн гривень. В 2018 році газовики планують збільшити обсяг інвестицій в мережі, однак це стане можливим після перегляду розміру тарифу для газорозподільної компанії. Про це повідомляє прес-служба компанії.

З 2011 по 2017 рік "Чернівцігаз" інвестував в мережі Чернівецької області понад 61 млн гривень. В цей період підприємство спрямувало понад 24,7 млн гривень на заміну аварійних ділянок газопроводів, ще 11,6 млн гривень були направлені на заміну і модернізацію регуляторних пунктів, майже 2 млн гривень на захист розподільної системи від корозії.

"Протягом шести років всі капіталовкладення пов’язані з ремонтом та заміною газових мереж здійснювалися виключно з тарифу компанії ПАТ "Чернівцігаз". Натомість держава, через застосування плати за оренду мереж, намагається отримати додаткові кошти. В свою чергу це призведе до збільшення фінансового навантаження на споживачів блакитного палива" - зауважив голова правління ПАТ "Чернівцігаз" Віктор Горда.

40% газопроводів, якими природний газ доставляється споживачам Чернівецької області є державною власністю, але роботи по їх обслуговуванню та ремонтам виконуються виключно за рахунок тарифу ПАТ "Чернівцігаз".

Щороку левова частка інвестицій спрямовується на капітальний ремонт та заміну аварійних газопроводів, а також застарілого газорегулюючого обладнання. Згідно даних компанії, саме зношеність мереж є основною причиною виникнення аварійних ситуацій та чималих виробничо-технологічних втрат газу під час його транспортування.

Зважаючи на те, що 59,5 км газових мереж в Чернівецькій області вичерпали свій амортизаційний термін експлуатації, а в період з 2013-2017 замінено тільки 34,1 км від замортизованих газопроводів, компанія потребує перегляду тарифу на розподіл природного газу. Існуюча методика формування тарифних надходжень дозволяє лише підтримувати мережі в робочому стані, але не проводити в необхідному обсязі заміну газових мереж.

ПАТ "Чернівцігаз" розробило та направило на затвердження НКРЕКП План розвитку ГРМ протягом 2018-2027 років на загальну суму в 71,3 млн гривень, з яких 42,7 млн гривень планується вкласти в мережі. У разі перегляду тарифу у бік збільшення та його затвердження державним регулятором, компанія зможе провести необхідну модернізацію, і цим самим забезпечити безперебійну та безаварійну експлуатацію.