ua en ru

"Чернівцігаз" у 2021 році на заміну лічильників спрямував 14,5 млн гривень

"Чернівцігаз" у 2021 році на заміну лічильників  спрямував 14,5 млн гривень Фото: газовий лічильник (facebook com infovlgas com ua)

Протягом 2021 року фахівці АТ "Чернівцігаз" зняли та передали на планову періодичну повірку майже 21 тисячу побутових лічильників газу. За кошти, що закладені у тариф за розподіл газу, компанія замінила 7 тисяч приладів обліку, які не пройшли повірку.

Про це повідомляє прес-служба "Чернівцігазу".

"Лічильник – це складний вимірювальний прилад, що зношується та зазнає впливу з боку зовнішніх факторів. Корозія корпусу, зношеність комплектуючих та закінчення терміну експлуатації – основні причини, з яких прилад обліку газу є непридатним для використання. Невідповідність метрологічним характеристикам впливає на вимірювання спожитого обсягу газу та коректність розрахунків", - йдеться у повідомленні.

У компанії зазначили, що повірка лічильників, їх ремонт та заміна здійснюються АТ "Чернівцігаз" за кошти, які передбачені у тарифі за розподіл газу.

"За попередній рік компанія замінила 7,2 тисяч лічильників побутовим споживачам газу, загальною вартістю 14,5 млн гривень. Кількість лічильників, як і фінансування, що йде на їх придбання, щороку затверджує державний регулятор – НКРЕКП. У 2022 році компанія планує замінити понад 6 тисяч побутових лічильників", - інформує головний метролог АТ "Чернівцігаз" Сергій Кім.

Повірка лічильників, окрім можливих дефектів, також показує, або виключає випадки самовільного втручання у роботу приладів.

"Так, у 2021 році було зафіксовано 94 таких втручання споживачами, які, відповідно до чинного законодавства, зобов’язані замінити лічильник за власний кошт, оплатити проведення експертизи, демонтаж і встановлення приладу обліку газу та сплатити штраф", - йдеться у повідомленні.