ua en ru

В Чернівецькій області понад 15% споживачів використовують застаріле газове обладнання

В Чернівецькій області понад 15% споживачів використовують застаріле газове обладнання Ілюстративне фото (vl.104.ua)

З початку року зафіксовано 37 аварій, пов'язаних з використанням газу у побуті

Жителі Чернівецької області використовують понад 34 тис. застарілих газових приладів, коефіцієнт корисної дії яких менше 60%. Аналогічний показник сучасних приладів перевищує 90%. Заміна застарілого, малоефективного обладнання убезпечить споживання енергоресурсу і дозволить ощадливо використовувати природний газ. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Чернівцігаз".

Понад 34 тис. жителів Чернівецької області користуються газовим обладнанням з відпрацьованим терміном експлуатації – це газові плити, колонки та титани, а також опалювальні котли. Окрім цього, більш як 37 тис. буковинців, переважно це жителі м. Чернівці, дотепер використовують опалювальні печі з довгофакельними пальниками, які не обладнані або ж з непридатною до використання автоматикою безпеки. Такі печі є постійним джерелом ризику, як для господарів квартир, так і їхніх сусідів.

"Постійне горіння пальника може спровокувати перегрівання стінок печі, і як наслідок – утворення тріщин, через які газ або чад неминуче потрапить в приміщення. В таких випадках накопичення природного газу загрожує вибухом, а чаду – отруєнням, - зазначає технічний директор "Чернівцігазу" Дмитро Кривко - Якщо ж полум’я згасне, відсутня або несправна автоматика не захистить, адже подача газу продовжиться і знову ж таки, небезпечна суміш потрапить в приміщення".

Використання несправного газового обладнання, самовільне встановлення або ж заміна – це найпоширеніші причини виникнення аварійних ситуацій і нещасних випадків при користуванні газом у побуті. За даними Державної служби України з питань праці, з початку року зафіксовано 37 аварій, пов'язаних з використанням газу у побуті, в яких постраждали 76 осіб.

Для уникнення нещасних випадків, виконання монтажу і підключення газового обладнання, мають здійснювати спеціалізовані організації з діючи дозволами та ліцензіями на виконання відповідних робіт.

При заміні застарілого газового обладнання на нове такої ж потужності, без зміни місця розташування приладу необхідно внести зміни до проекту газифікації житла. Далі, виконати монтажні роботи та здійснити пуск газу.

Якщо ж при заміні обладнання змінюється його потужність або розташування – необхідно оформити технічні умови, підготувати й погодити новий проект, провести монтажні роботи та здійснити пуск газу.

При виборі нових газових приладів слід пам’ятати, що потужність лічильника газу повинна відповідати потужності всього газового обладнання в будинку. В разі, якщо потужність підключених газових приладів буде вищою, виникне потреба в заміні газового лічильника.