ua en ru

"Чернігівгаз" завершив 2017 рік зі збитками понад 200 млн гривень

"Чернігівгаз" завершив 2017 рік зі збитками понад 200 млн гривень Фото: газ (УНІАН)

Вагомою причиною фінансових втрат є низький рівень тарифу на розподіл природного газу, встановленого НКРЕКП

За 2017 рік консолідована виручка ПАТ "Чернігівгаз" склала 2 млрд 331,5 млн гривень. З-за того, що встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат "Чернігівгазу" та формування резервів під неповні розрахунки споживачів Чернігівської області, витрати компанії перевищили виручку. Це призвело до отримання збитку у розмірі 200,3 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Вагомою причиною фінансових втрат є низький рівень тарифу на розподіл природного газу, встановленого НКРЕКП, який не покриває реальну вартість робіт, товарів і послуг. У той же час рівень розрахунків побутових споживачів за надані послуги склав 82,6%. В результаті, за підсумками 2017 року діяльність компанії є збитковою.

Наприклад, розрахунком діючого тарифу передбачено, що "Чернігівгаз" буде закуповувати на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 6 300 гривень за тис. куб м. Однак середня ціна природного газу в минулому році становила 8 000 гривень за тис. куб. м.

У чинному тарифі компанії "Чернігівгаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 172,97 млн гривень. А вартість закупівлі цього газу на ринку становить 217,9 млн гривень. З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 45,4% від всієї тарифної виручки, занижена ціна газу в розрахунку діючого тарифу стала однією з головних причин отримання збитків.

У 2017 році зросли інші статті витрат пов'язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість дизельного палива, необхідного для роботи аварійно-диспетчерської служби "Чернігівгазу" в порівнянні з 2016 роком зросла приблизно на 25%.

Складна фінансова ситуація відбилася і на оплату праці персоналу. На сьогоднішній день закладений у тариф рівень зарплати на 40% нижче середньої заробітної плати по промисловості, і в десятки разів нижча, ніж у співробітників НАК "Нафтогаз України".

"Чернігівгаз" неодноразово звертався до НКРЕКП, яка встановлює тарифи на розподіл природного газу, з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії. У 2017 році ПАТ "Чернігівгаз" двічі проходило процедуру подачі тарифів, однак вони не були затверджені.

У березні поточного року "Чернігівгаз" з дотриманням усіх процедур в черговий раз подав у НКРЕКП обґрунтування нового тарифу. Він розроблений відповідно до Тимчасової методики визначення та розрахунку тарифу на послуги з розподілу природного газу, яка буде діяти до 31 березня 2019 року.