ua en ru

"Чернігівгаз" має намір в п'ять разів збільшити інвестиції в газові мережі регіону

"Чернігівгаз" має намір в п'ять разів збільшити інвестиції в газові мережі регіону Фото: газовий вентиль (kmu.gov.ua)

В середньому половина коштів інвестпрограми йде на заміну зношених та аварійних ділянок газопроводів і технічне переозброєння газорегуляторних споруд

Протягом останніх 10 років ПАТ "Чернігівгаз" направило майже 65 млн гривень інвестиційних коштів на забезпечення стабільного газопостачання регіону. Приблизно таку суму компанія планує вкласти в 2018 році в газові мережі. Про це повідомляє прес-служба компанії.

З 2012 по 2017 рік "Чернігівгаз" інвестував у державні мережі понад 51 млн гривень. Ці гроші спрямовувалися на модернізацію газових мереж згідно з діючими договорами господарського ведення. У поточному році "Чернігівгаз" планує направити близько 65 млн гривень в якості інвестиції на потреби газопроводів, що перебувають у державній власності.

Протягом останніх п'яти років фахівці ПАТ "Чернігівгаз", за рахунок коштів компанії реконструювали і замінили обладнання 828 газорозподільних та шафових газорегуляторних пунктів і РБГСів на суму 24 млн гривень. Заміна обладнання дозволила скоротити витрати на обслуговування ГРП, адже морально застарілі газові споруди потребують частих перевірок і постійної заміни комплектуючих. Ще 13,3 млн гривень було спрямовано на капітальний ремонт і підтримання робочого стану майже 28 км державних газорозподільних мереж.

На будівництво 323 нових і капремонти вже існуючих об'єктів електрохімічного захисту було витрачено 18 млн гривень. Сучасні станції відрізняються від попередніх своєю компактністю і можливістю автоматичної підтримки заданих параметрів за захист газопроводу від корозії, що особливо важливо в умовах збільшення щільності забудови населених пунктів. Крім того, нове обладнання зменшує споживання електроенергії в середньому на 50% на кожному об'єкті. І головне - застосування катодного захисту подовжує термін служби газопроводів ще на 30 років.

В середньому половина коштів інвестпрограми, що фінансується за рахунок ПАТ "Чернігівгаз", йде на ключові напрямки роботи - заміну зношених та аварійних ділянок газопроводів і технічне переозброєння газорегуляторних споруд.

"Щоб виконувати свою основну функцію безперебійної доставки газу споживачам, ми повинні інвестувати значно більше в газорозподільну мережу, ніж передбачено діючим тарифом. А якщо говорити про повної модернізації мереж і споруд та гарантію безпеки - потрібно не менше 5 років поспіль вкладати по 325 млн гривень, - зазначив технічний директор "Чернігівгазу" Віталій Черчович. – Разом з тим держава, через використання плати за оренду мереж, намагається стягнути з облгазів додаткові кошти. При цьому не враховує, що будь-які витрати повинні передбачатися в тарифі, що неминуче призведе до збільшення фінансового навантаження на споживачів".

На поточний рік "Чернігівгаз" подав на розгляд Нацкомісії проект плану розвитку мереж регіону на суму понад 150 млн гривень, що в чотири рази більше ніж у 2017 році. 45,5% капіталовкладень передбачені саме на модернізацію газорозподільної системи Чернігівської області.

З огляду на те, що в Чернігівському регіоні понад 700 км газових мереж експлуатуються 40 років і більше, близько 2 тис. км - більше 25 років, а понад 100 км вичерпали амортизаційний термін, починаючи з 2012 року компанія переглянула стратегію розвитку та модернізації ГРМ.

Існуюча методика формування тарифу на розподіл газу дозволяє інвестувати тільки той мінімум, який дозволяє лише підтримувати мережі в робочому стані для стабільного газопостачання області.