ua en ru

"Чернігівгаз": інформаційна платформа добовоuj балансування УТГ має істотні недоліки

"Чернігівгаз": інформаційна платформа добовоuj балансування УТГ має істотні недоліки Ілюстративне фото (kmu.gov.ua)

У липні НКРЕКП відклала запуск добової балансування до 1 жовтня

На інформаційній платформі добовоuj балансування, яку розробив "Укртрансгаз", відсутня система захисту інформації за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП). Вона ставить під загрозу захист персональних даних споживачів України, не захищена від фальсифікацій і зловживань з обсягами енергоносія і не може в повному обсязі забезпечити коректний і достовірний облік спожитого на ринку природного газу. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Чернігівгаз".

Впровадження добового балансування повинно було відбутися вже з 1 серпня поточного року. У липні НКРЕКП відклала запуск процесу до 1 жовтня. Однак правовий статус інформаційної платформи досі залишається невизначеним, а програмний продукт недопрацьованим. Виходячи з цього, своєчасний старт системи під великим питанням.

"Зі свого боку "Чернігівгаз" зробив все можливе, щоб надати повну і достовірну інформацію на "Укртрансгаз". Ще на початку серпня ПАТ "Чернігівгаз" відправив оператору ГТС під електронний цифровий підпис базу EIC-кодів всіх споживачів природного газу Чернігівського регіону. У свою чергу "Укртрансгаз" повідомив про успішну обробку цього файлу. Але при подальшій роботі з програмою наші фахівці помітили суттєві відмінності - деякі EIC-коди на інформплатформі відсутні, і тому відрізняється загальна кількість споживачів", - говорить комерційний директор ПАТ "Чернігівгаз", Сергій Савченко.

За даними диспетчерів ПАТ "Чернігівгаз", зараз платформа не оснащена журналом внесення змін, що робить неможливим відстежити історію і контролювати коригування. Спроба відправити оновлені дані на електронну адресу, яку оператор ГТС визначив контактним, виявилася невдалою - на даний момент е-mail вже не існує. Крім того, незалежні постачальники заявляють, що не бачать на информплатформе "Укртрансгазу" інформацію про своїх клієнтів.

Компанія "Чернігівгаз" вже має досвід запуску програми добового балансування для операторів ГРМ. Для того, щоб працювати з цим програмним забезпеченням в штатному режимі потрібен тестовий період. Згідно з Кодексом ГТС він повинен тривати три місяці. Тому важливо, щоб до 1 жовтня информплатформа працювала коректно, а газорозподільні компанії і постачальники мали доступ до повної інформації.