ua en ru

Чехія вважає за необхідне захистити балканські кордони від напливу біженців

Чехія вважає за необхідне захистити балканські кордони від напливу біженців Фото: біженці на Балканах

У понеділок у Празі відбудеться саміт Вишеградської групи

Лідери Центральної Європи готові допомогти балканським країнам закрити свої кордони з Грецією, щоб зупинити потік мігрантів по всьому континенту. Про це заявив прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка напередодні саміту Вишеградської групи в Празі, передає Reuters.

Ці плани Вишеградська група збирається обговорити в понеділок, 15 лютого, незважаючи на заперечення з боку Німеччини.

Соботка підкреслив, що угоди Європейського союзу з Туреччиною щодо скорочення потоку біженців і мігрантів з країн Близького Сходу і Африки в Грецію досі не дали результатів.

"Нинішня ситуація, коли в Грецію щодня прибувають до 3 тис. людей - не те, чого ми добивалися", - сказав він.

Також прем'єр-міністр Чехії зазначив, що Вишеградська четвірка розуміє, як важливо зосередитися на західному балканському маршруті і виявити солідарність з балканськими країнами у захисті їхніх меж.

"Вже зараз поліцейські з країн Вишеградської четвірки допомагають на македонському кордоні. Ми готові посилити нашу допомогу, якщо це буде необхідно", - повідомив Соботка.

У Вишеградську групу входить Чехія, Польща, Угорщина та Словаччина, але на празькій зустрічі також будуть присутні лідери Болгарії та Македонії.

Німеччина вважає, що закриття балканських кордонів з Грецією може підірвати її угоду з Туреччиною, що призведе до величезного напливу біженців в Грецію, яка й без того вже перебуває під величезним тиском.

"У Європи повинна бути міграційна політика, в якій будуть прописані чіткі і здійсненні правила, в тому числі можливість зупинити економічну міграцію на зовнішніх кордонах ЄС", - також зазначив Богуслав Соботка.

Нагадаємо, віце-канцлер і міністр економіки Німеччини Зігмар Габріель і міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальт Штайнмайер застерігають від розпаду Європейського Союзу через кризу біженців.