ua en ru

Чехія хоче лібералізувати візовий режим з Україною, - Президент країни

Чехія хоче лібералізувати візовий режим з Україною та збільшити кількість генеральних консулів в Україні. Про це повідомив сьогодні Президент Чеської Республіки Мілош Земан після зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем, передає кореспондент РБК-України.

Чехія хоче лібералізувати візовий режим з Україною та збільшити кількість генеральних консулів в Україні. Про це повідомив сьогодні Президент Чеської Республіки Мілош Земан після зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми хотіли би і прагнемо лібералізувати візовий режим, тому що ми вважаємо, що лібералізація візового режиму допомагатиме пожвавленню нашої взаємної співпраці. Ми також бажали би збільшити кількість генеральних консулів Чеської Республіки в Україні. І ми також хотіли би вести перемовини про купівлю об'єкту нерухомості на тому місці, де колись мав свою резиденцію перший Президент Чеської Республіки Томаш Гарріг Масарик", - сказав Земан.

Фотогалерея: Зустріч Януковича з Земаном

Зазначимо, наразі вже завершилася зустріч у форматі "віч-на-віч" між Президентами України та Чехії. 21-22 жовтня 2013 р. Президент Чехії перебуває з офіційним візитом в Україні.

Нагадаємо, навесні цього року в Чехії повідомили про намір лібералізувати візовий режим для українських туристів, пообіцявши видавати мультивізи тим, хто відвідував ЄС раніше. Умовою видачі річної шенгенської мультивізи стане наявність двох одноразових віз або однієї багатократної (річної) візи, виданої у минулому. При цьому туристам обіцяють видавати дворічну візу при наступній подачі документів.

Чехія стала другою країною ЄС після Словаччини, яка лібералізувала візовий режим для українських туристів. Як відомо, Братислава оголосила наприкінці минулого року про готовність видавати "довгі" багаторазові візи практично всім заявникам.

Однак країни ЄС не лише не погодилися з ідеєю лібералізації, але і домоглися того, щоб Словаччина знову посилила візовий режим.

Інші країни ЄС відмовляються видавати українським туристам багаторазові візи.

Візовий кодекс ЄС свідчить, що для отримання мультивізи заявник має "довести або обґрунтувати намір подорожувати часто або регулярно", а також "довести добропорядність", використавши раніше видані шенгенські візи без порушень. Принципи застосування цієї норми на практиці залежать від політики країни і особисто від консула.

В українському МЗС неодноразово заявляли про підготовлюване спрощення туристичних поїздок у шенгенську зону після підписання зміненої угоди між Україною і ЄС про спрощення візового режиму.