ua en ru

У Чехії підраховують голоси у першому турі президентських виборів (оновлюється)

У Чехії підраховують голоси у першому турі президентських виборів (оновлюється) Фото: вибори (unsplash.com/Arnaud Jaegers)

Наразі лідирують Земан та Драгош

У Чехії розпочався підрахунок голосів у першому турі виборів президента. Поточні результати голосування публікує чеське видання Novinky.

О 19:20 підраховано голоси 99,93% виборчих дільниць, у Земана 38,57% голосів, у Драгоша - 26,59%.

Станом на 18:20 продовжує лідирувати Земан, у нього 38,64% голосів, у Драгоша - 26,57%. Швидше за все, громадян країни чекає другий тур голосування.

При цьому більшість громадян, які голосували за кордоном, віддали свої голоси за Драгоша. Лідирує він і в Празі, там за нього проголосували 35,05% виборців

О 15:00 за київським часом завершилося голосування.

На посаду президента претендують дев’ять кандидатів, але основна боротьба розгорнеться між нинішнім президентом Мілошем Земаном і колишнім главою Академії наук Чехії Іржі Драгошем. Президент республіки обирається строком на 5 років.

Станом на 16:30 у Земана 40,92% голосів (1 289 766 голосів), у Драгоша - 25,53% (804 784 голоси), у Павла Фішера - 9,67%. У інших кандидатів відповідно менше відсотків голосів.

У Чехії підраховують голоси у першому турі президентських виборів (оновлюється)

Фото: скріншот з сайту Novinky

Найменше голосів набрав колишній керівник автовиробника Škoda Вратіслав Кулханек - 0,47%.

У Чехії підраховують голоси у першому турі президентських виборів (оновлюється)

Карта: результати голосування станом на 16:30 (Чеське статистичне управління)

Згідно з даними статистичного управління, Драгош наразі переганяє Земана за кількістю голосів лише у столиці країни - Празі (позначено блакитним кольором - ред.). Там за нього проголосували 34,85% виборців, а за Земана - 22,63%.

Зазначимо, що 73-річний Земан відомий, зокрема, своїми відверто антимусульманськими поглядами. Він неодноразово наголошував, що мусульмани не зможуть інтегруватися в європейські країни. Земан також не раз висловлювався за скасування санкцій Євросоюзу проти Росії.

Своєю чергою Драгош виступає за поглиблення співпраці з ЄС і за збереження санкцій проти РФ. Він наполягає на тому, що Прага має відігравати активнішу роль у Європейському Союзі та підтримує перехід Чехії на євро.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 12 січня 2018 року в Чехії стартував перший тур президентських виборів.