ua en ru

Приватні банки - кредитори Греції, зробили нову пропозицію щодо реструктуризації грецької заборгованості

Приватні фінансові інститути - утримувачі грецьких держоблігацій, зробили нову "істотну" пропозицію щодо реструктуризації суверенного боргу країни. Про це сьогодні повідомив офіційний представник Міжнародного інституту фінансів (IIF), що виступає посередником в переговорах між приватним сектором і європейською владою зі списання грецьких боргів.
"Напередодні управляючий директор IIF Чарльз Даллара представив нову істотну пропозицію від імені приватних інвесторів", - передає Reuters заяву IIF. Пропозиція стосується обміну грецьких облігацій "на добровільній основі" для підтримки зусиль країни в стабілізації рівня боргу.
Подробиць ініціативи представник IIF не навів.
Нагадаємо, що 21 липня 2011 р. після екстреного саміту Євросоюзу було оголошено, що приватний сектор (банки, страхові компанії та інші інститути - утримувачі грецьких держпаперів) погодився внести свій внесок до нової програми допомоги Греції. IIF представив чотири варіанти обміну існуючих облігацій Греції на нові 15-річні і 30-річні інструменти з фіксованим купоном або прогресивною прибутковістю. Всі опції були розраховані так, щоб втрати інвесторів при обміні склали 21% чистій приведеної вартості (Net Present Value, NPV) при ставці дисконтування, визначеній в 9%. Під NPV розуміється оцінка всіх майбутніх грошових потоків до погашення облігацій з поправкою на ризик володіння даним інструментом.
Проте після липневої угоди про обмін грецьких облігацій ситуація з боргом і виконання бюджету в Греції тільки ускладнилася: зокрема, стало ясно, що Афіни не зможуть виконати поставлені завдання зі скорочення бюджетного дефіциту в 2011 р. Влада ЄС ініціювала нові переговори з банками - кредиторами Греції, закликавши до ще більших списань грецького боргу. За неофіційними даними, банки виразили готовність зазнати втрат по NPV у розмірі 40-50%.