ua en ru

Частина "Турецького потоку" Росія побудує через Угорщину

Частина "Турецького потоку" Росія побудує через Угорщину Фото: Орбан і Путін (kremlin.ru)

Угорщина підтримує будівництво газопроводу через її територію

Росія не виключає можливість будівництва частини проекту газопроводу "Турецький потік" через територію Угорщини. Про це сказав російський президент Володимир Путін у вівторок, 18 вересня, під час зустрічі з угорським президентом Віктором Орбаном, передає прес-служба Кремля.

За його словами, на сьогодні Росія забезпечує понад 75 % угорського споживання нафти і 60 % газу. Через Угорщину йде транзит російського природного газу в Європу.

"Розглядаються можливості підключення угорських партнерів до нових маршрутів транспортування російського газу в Європу. Не виключаю, що після завершення будівництва "Турецького потоку" одне з сухопутних продовжень цього газопроводу може пройти через Угорщину", - сказав Путін.

Орбан додав, що під час сьогоднішніх переговорів сторонам вдалося домовитися про постачання газу і на 2020 рік.

"Угорщина хоче того, що коли з півдня по напрямку до Угорщини буде побудований газопровід, ми хотіли б, щоб він проходив через Угорщину. Прекрасні можливості для Угорщини. Я попросив президента (Путіна - ред.), щоб він серйозно подумав про цю можливість", - сказав Орбан.

Відзначимо, що "Турецький потік" - реалізовуваний в даний час міжнародний проект газопроводу з Анапського району Краснодарського краю Росії по дну Чорного моря в європейську частину Туреччини. Він буде складатися з двох ниток, сумарною потужністю 31,5 млрд кубометрыв газу в рік. Одним з варіантів передбачалося, що на турецько-грецькому кордоні буде створено газовий хаб і країни ЄС будуть самостійно будувати інфраструктуру для прийому палива на своїй території.

Додамо, що проект "Турецький потік" був створений після того, як Євросоюз зажадав припинити будівництво "Південного потоку", який повинен був також пройти по дну Чорного моря до болгарській Варні.

Нагадаємо, як заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в інтерв’ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, Російська Федерація (РФ) може пообіцяти транзит газу через Україну в обмін на запуск газопроводу "Північний потік-2".