ua en ru

Чапутович: агресія Москви проти України є однією з головних проблем польсько-російських відносин

Чапутович: агресія Москви проти України є однією з головних проблем польсько-російських відносин Фото: Яцек Чапутович (msz.gov.pl)

Також глава МЗС Польщі також проблемою називає катастрофу під Смоленськом

Агресія Москви в Україні та справа уламків літака Ту-154М (Смоленська авіакатастрофа, - ред.) є головними проблемами польсько-російських взаємин. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Польське радіо".

Зазначається, що про це Чапутович сказав у своєму першому інтерв’ю російському ЗМІ - виданню "Коммерсант".

За словами міністра, Польща вважає, що проблемою у відносинах з Росією залишається порушення Москвою міжнародного права щодо України. Зокрема, у зв’язку з анексією Криму та російським вторгненням на Донбасі важливе збереження західних санкцій щодо Росії, поки вона не змінить своєї політики щодо України.

"Є, звісно, й інші питання. Ми негативно ставимося до проекту Nord Stream 2; ми вважаємо, що ця ініціатива не гарантує диверсифікацію та енергетичну безпеку європейських країн. І не ми одні так вважаємо: Європейська комісія також визнала, що цей проект невигідним для Європи", - підкреслив Чапутович.

Від додав, що Росія, як постачальник газу, є партнером, і може використовувати газ для тиску та шантажу.

Ще однією проблемою у діалозі Польщі та Росії є повернення уламків літака Ту-154М. Чапутович також додав, що російська сторона могла закрити розслідування ще сім років тому.

"Ніхто не сумнівається, що біля Смоленська загинув лідер польської держави, парламентарії, військові командувачі, представники еліти народу. 96 наших громадян. І саме ми повинні вирішувати, де мають бути уламки, оскільки уламки державного літака є власністю Польщі", - підкреслив міністр.

Нагадаємо, у вересні 2018 року Міністерство закордонних справ Польщі прийняло рішення про звільнення з керівних посад усіх випускників Московського державного інституту міжнародних відносин. Загалом керівництво міністерства було змінено майже на сто відсотків. Зокрема, в даний час на керівних посадах немає осіб, які були співробітниками комуністичних служб.