ua en ru

У Cargill ініціювали зустріч з Ложкіним для обговорення репутаційних ризиків

Марк Конлон, віце-президент компанії Cargill, яка є одним з найбільших американських інвесторів в Україні, ініціював зустріч з головою Адміністрації президента Борисом Ложкіним і директором Фонду гарантування вкладів Костянтином Ворушиліним. Про це йдеться у відповідному листі.

Приводом стали репутаційні ризики компанії, викликані низкою заяв в українських ЗМІ щодо діяльності Cargill і її взаємин з "Дельта Банком", які, як вважають у Cargill, ініційовані представниками Фонду гарантування вкладів або менеджерами з питань банкрутства "Дельта Банку".

"Ми віримо, що зустріч з Вами прояснить ситуацію і гарантує, що Cargill і український уряд зможуть зосередитися на позитивних сторонах торгівлі, міжнародного фінансування та інвестування, які абсолютно необхідні Україні", - звертається у своєму листі до голів АП і ФГВ Конлон, і роз'яснює: "Важливо відзначити, що угоди, укладені з Cargill, про які згодом були дезінформовані представники української держави, були переуступкою і були призначені третім особам для боргових зобов'язань Дельта Банку, якими володіє Cargill. Переуступка або боргові зобов'язання, подібні цим, є поширеною ринковою практикою і були здійснені у відповідності з діючим українським і міжнародним законодавством. Cargill відданий ідеї ведення нашого бізнесу на високому рівні сумлінності, підзвітності та відповідальності по всьому світу. Це включає в себе дотримання законів країн, в яких ми ведемо свою діяльність".

Cargill також направив копію свого звернення в американське посольство і до Американської торгової палати в Україні (American Chamber of Commerce), попросивши їх про підтримку в протистоянні тиску і спроб захоплення активів.

ЗМІ також повідомляли про те, що переслідувань зазнавали також особи, що протидіяли порушенню законних прав компанії в Україні. Наприклад, екс-співробітник Дельта Банку Віталій Масюра в інтерв'ю українським ЗМІ і коментарях "Дзеркалу тижня", відповідаючи на питання про мотиви переслідування, заявив, що це "особиста помста за мою співпрацю з цією компанією в 2014 і 2015 р.".

Через тиск на Cargill у зв'язку із згаданим випадком, ризик-менеджмент корпорації закрив кредитні ліміти на Україну. Портфель фінансування Cargill в Україні на початок 2016 року становить, за оцінками експертів, близько $200 млн. В основному, одержувачами фінансування були Ощадбанк і Укрексімбанк, які в найближчій перспективі повинні будуть повертати Cargill позикові кошти, так як пролонгація кредитів стає неможливою.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, в числі компаній з іноземним капіталом в Україні, постраждалих через відсутність гарантій захисту інтересів інвесторів і кредиторів, неефективне правосуддя і нестабільну податкову систему, експерти називають Luxoft, Wizz Air, Happy Farm, Shell і Cargill, а також пул іноземних банків.