ua en ru

Колишній тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина випущений з СІЗО

Після трьох років утримання під вартою колишній тимчасовий адміністратор рекапіталізованої "Родовід Банку" Сергій Щербина, обвинувачений у розтраті держкоштів, випущений з СІЗО, повідомляє "Комерсант-Україна".

"Суд, який стільки разів відхиляв прохання про зміну запобіжного заходу, раптом виніс несподіване для нас рішення, - сказав адвокат Щербини Олег Поваляєв. - Не знаю, чому воно прийнято зараз, але суд почув аргументи і пішов назустріч". За його словами, у Сергія Щербини є ряд ускладнень з хребтом, і йому потрібна допомога нейрохірургів. При цьому фахівців, що володіють необхідною кваліфікацією, в СІЗО немає. Родичі Щербини повідомили, що після звільнення під підписку про невиїзд він планує вже сьогодні пройти кваліфіковане обстеження. Сам обвинувачений не зміг відповісти на запитання видання через погане самопочуття.

Нагадаємо, що в червні 2009 року Мінфін затвердив свого співробітника Сергія Щербину тимчасовим адміністратором "Родовід Банку". Він повинен був санувати проблемну установу при вливанні в неї 2,8 млрд грн державних коштів. Після цього було укладено угоду про переведення в "Родовід Банк" вкладів фізичних осіб "Укрпромбанку" (зараз ліквідовується) при додатковому фінансуванні уряду та переказ в установу активів "Укрпромбанку". Щербина організував виплати вкладникам, але не зміг домогтися одержання на баланс кредитів "Укрпромбанку" і відповідних застав під них. Нацбанк вирішив передати ліквідні активи цієї установи "Дельта Банку", а Сергій Щербина подав до суду на НБУ.

Згодом співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун продав основну частину застав "Укрпромбанку" - мережа заправок ANP - групі "Приват". Під час виборчої компанії 2009 року тодішній прем'єр Юлія Тимошенко за допомогою депутата Олександра Шепелєва проводила цілий ряд акцій з вкладниками "Родовід Банку".
Найбільший проблемний кредит "Родовід Банку" виявився виданий компаніям Group DF і забезпечений землею на Оболонській набережній у Києві. Сергій Щербина з допомогою юридичної компанії "Баски плюс 2004" повернув у власність банку цю землю і оплатив юристам 10-процентну комісію від її ринкової вартості - 300 млн грн. Ця угода і стала головним мотивом затримання Сергія Щербини. 13 травня 2010 р. він був звільнений з посади адміністратора банку і вже 18 травня затриманий співробітниками СБУ. Другий епізод у кримінальній справі Щербини - оренда будівлі за адресою провулок Рильський, 4а і його ремонт компанією "АК Інжиніринг". Будівля належала дружині Олександра Шепелєва - Галині, а банк в нього так і не переїхав. Виходячи з даних справи, слідство встановило, що Сергій Щербина нібито в змові з групою осіб виводив кошти з банку, чим завдав збитків державі в особливо великих розмірах.

На суді Сергій Щербина стверджував, що оплата послуг юриста не завдала шкоди банку, а, навпаки, дозволила повернути проблемні кредити. При цьому він нібито не підписував документи на оренду та ремонт будівлі, що належала Галині Шепельовій, а вказівка ​​поставити на них факсиміле за відсутності адміністратора дав Олександр Шепелєв. Генеральний директор "АК Інжиніринг" Володимир Артюх дав свідчення, що провести фіктивні роботи і отримати гроші за них його також змусив Олександр Шепелєв. Шепелєв в заперечував усі звинувачення, а після закінчення його депутатських повноважень сховався від слідства і покинув Україну.

Адвокат Олег Поваляєв вважає, що слідство уклало під варту Сергія Щербину, так як побоювався замахів на його життя з боку зацікавлених осіб. "Зійшлися інтереси багатьох людей, - заявив він. - Але тримати його нескінченно неможливо". Втім, юристи бачать у звільненні Сергія Щербини прояви дії нового Кримінального процесуального кодексу. "Новий кодекс почав працювати, і судді почали його застосовувати", - говорить керуючий партнер ЮФ "Лавринович і Партнери" Максим Лавринович.

Читайте також: ГПУ направила в суд справу про привласнення і розтрату коштів акціонером VAB Банку Сергієм Максимовим