ua en ru

ГПУ направила в суд справу про привласнення і розтрату коштів акціонером VAB Банку Сергієм Максимовим

Акціонер VAB Банку Сергій Максимов звинувачується в привласненні і розтраті коштів установи в розмірі "десятків мільйонів гривень" - Генпрокуратура вже направила в суд обвинувальний висновок у кримінальній справі стосовно нього. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

У разі визнання провини йому загрожує до 12 років в'язниці і конфіскація майна. Проте юристи сумніваються в тому, що банку вдасться повернути свої кошти.

Вчора Генеральна прокуратура повідомила про закінчення розслідування і направлення до Шевченківського районного суду Києва обвинувального висновку у кримінальній справі стосовно екс-керівника одного зі столичних ВАТ за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК. Джерело в Генпрокуратурі повідомило, що мова йде про акціонера, екс-голові спостережної ради VAB Банку Сергія Максимова. У минулому році банк звинуватив Максимова у тому, що він, використовуючи службове становище, вивів з установи в 2005-2009 рр. більше 1 млрд грн у вигляді кредитів підконтрольним йому 14 підприємствам, які перерахували кошти на рахунки інших його компаній. Максимов не визнавав свою провину. У своєму позові до газети "Коммерсант" він заявляв, що займав посаду голови наглядової ради VAB Банку, але не входив до складу кредитного комітету. Крім того, він не був засновником або засновником компаній, які отримали позики у банку, а також не входив в їх органи управління, нагляду чи контролю.

Генпрокуратура встановила, що обвинувачений забезпечив у 2008 р. видачу кредитів підконтрольним йому підприємствам на "десятки мільйонів гривень". При цьому обвинувачений заволодів і здійснив фінансові операції більш ніж з 7 млн ​​грн. "Досудове слідство повністю закінчено, це останній епізод у кримінальній справі. В одному з перших епізодів у лютому йшлося про виведення коштів на суму мінімум 40 млн грн", - уточнив істочнікізданія. Враховуючи наміри обвинуваченого ухилитися від досудового слідства і покинути Україну, використовуючи наявність громадянства інших країн, суд прийняв рішення взяти його під варту. За скоєний злочин йому загрожує позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Зараз Максимов безпосередньо володіє 4,24% VAB Банку і 6,15% - опосередковано.

У VAB Банку вчора ввечері не встигли прокоментувати рішення Генпрокуратури. Екс-голова правління установи - Петро Барон - повідомив, що нічого не знає про цю справу.

До сих пір кримінальні справи розслідувалися частіше за все щодо банкірів, причетних тільки до проблемних банків. У 2009 р. був оголошений в міжнародний розшук екс-глава правління банку "Надра" Ігор Гіленко і взято під варту глава наглядової ради Західінкомбанку Василь Гаврилишин. У 2010 р. був заарештований колишній тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина, а в 2011 р. - колишній співвласник банку "Київ" Микола Марченко і власник банків "Європейський", "Національний стандарт" і "Володимирський" Павло Борулько.

Навіть якщо провина Сергія Максимова буде доведена, повернути втрачені кошти в банк буде практично неможливо. "Якщо суд визнає його винним, то можливий арешт його майна. Але якщо у нього не буде доступних активів, то шанс повернути ці кошти зведеться до нуля. Також дуже важко буде повернути гроші, якщо вони виведені на закордонні структури", - упевнений радник юрфірми "Василь Кісіль і партнери" Іван Юрченко. Якщо ж компанії, які отримали ці кошти як кредити, перенаправили їх третім особам, то рішення про їх законності будуть прийматися в кожному окремому випадку індивідуально. "Ці угоди будуть легітимними до тих пір, поки суд не визнає їх нелегітимними", - відзначає Юрченко.