ua en ru

Колишнього мера Махачкали підозрюють у підготовці теракту

Тимчасово відсторонений від виконання обов'язків мера Махачкали Саїд Аміров, колишній помічник прокурора міста Хасавюрт Магамед Абдулгалімов та заступник голови міста Каспійськ Юсуп Джапаров підозрюються у підготовці теракту.

Тимчасово відсторонений від виконання обов'язків мера Махачкали Саїд Аміров, колишній помічник прокурора міста Хасавюрт Магамед Абдулгалімов та заступник голови міста Каспійськ Юсуп Джапаров підозрюються у підготовці теракту.

"У слідчих є вагомі підстави вважати, що підозрювані готувалися до посягання на життя державного діяча з метою впливу на прийняття рішень органами влади Республіки Дагестан. При цьому в якості знаряддя злочину вони планували використовувати незаконно придбаний переносний зенітно-ракетний комплекс "Стріла- 2М", який сьогодні був виявлений і вилучений слідчими в схованці, обладнаній Абдулгалімовим на території одного з районів Республіки Дагестан" , - йдеться в повідомленні Слідчого комітету Росії.

Крім того, у вівторок проведено обшук у домоволодінні Саїда Амірова в Левашінском районі Республіки Дагестан, в ході якого виявлено та вилучено предмети, що мають значення для розслідування. У будинку в момент обшуку перебував син мера депутат Національних зборів Дагестану Магомед Аміров. Про затримання останнього поки не повідомляється.

За наявними даними операція почалася рано вранці. Співробітники спецназу блокували всі підступи до будинку, після чого туди увійшли слідчі.

Нагадаємо, що Саїд Аміров був заарештований підозрою в організації вбивства слідчого співробітника Слідчого комітету Арсена Гаджибекова в 2011 р. У даній кримінальній справі , крім нього , затримано ще близько десяти осіб. Басманний суд заарештував голову міста до 1 серпня. Пізніше слідство дійшло висновку, що Аміров була не організатором, а замовником злочину. У середині червня Аміров був тимчасово відсторонений від виконання обов'язків мера Махачкали, щоб у нього не було можливості чинити тиск на свідків. Сам Аміров своєї провини не визнає.

Як повідомляє прес -служба Слідчого комітету, щодо фігурантів справи порушено кримінальні справи за ч. 1 ст. 30 , п. а ч. 2 ст. 205 КК РФ (приготування до вчинення терористичного акту ) та ч. 2 ст. 222 КК РФ (незаконний оборот зброї , здійснений групою осіб за попередньою змовою) .