ua en ru

БЮТБ: Кабмін розробив законопроект, згідно з яким рішення судів щодо соцвиплат фактично можуть не виконуватися

Український уряд розробив законопроект, відповідно до якого рішення судів щодо соціальних виплат громадянам та перерахунку пенсій фактично можуть не виконуватися. Про це РБК-Україна повідомив народний депутат від БЮТБ Андрій Павловський.
"Якщо законопроект №9127 обмежує соціальні виплати, пенсії 16 категорій громадян, припиняє або обмежує в розмірах соціальні виплати в діючих законах про соціальний захист, то закон №9400 спрямований на те, щоб зробити необов'язковим виконання судових рішень якраз по цих соціальним виплатам. Тобто, там так сформульовано... що рішення судів щодо соціальних виплат, перерахунку пенсій "виконуються негайно". Уряд (Миколи) Азарова слово "негайно" вилучив і виходить так, що його можна виконувати відразу, а можна виконувати через рік, через два, коли інфляція з'їсть всі надбавки", - сказав Павловський.
Також, за його словами, у новому законопроекті міститься норма, яка зменшує розмір штрафу за невиконання рішення суду з 1 тис. неоподатковуваних податком мінімумів до 50 неоподатковуваних податком мінімумів.
На думку Павловського, такі дії уряду, можна назвати "маневром, оскільки сьогодні увага громадськості прикута до законопроекту №9127, а з іншого боку влада змушена це робити тому, що зараз, за даними судової адміністрації, 60% всіх судових справ - це справи саме по соціальним питанням".
Павловський зазначив, що на сьогодні 2,6 млн позовів знаходяться на стадії розгляду судами, які стосуються саме перерахунку виплати пенсій та інших соціальних питань.
Він також підкреслив, що на відміну від законопроекту №9127 в новому законопроекті на сьогоднішній день не закладається норма передачі механізму визначення всіх верств населення, які підпадають під категорію пільговиків і яким передбачаються соціальні виплати, Кабміну.