ua en ru

БЮТ пропонує створити тимчасову спеціальну комісію для з'ясування обставин подій, які сталися в парламенті 27 квітня.

БЮТ пропонує створити тимчасову спеціальну комісію для з'ясування обставин подій, які відбулися в парламенті 27 квітня. Про це в ході засідання погоджувальної ради заявив голова фракції БЮТ Іван Кириленко, передає кореспондент РБК-Україна.

І.Кириленко наголосив, що його політична сила підтримує пропозицію про проведення консультацій з питань зняття депутатської недоторканності від нардепів від НУ-НС Андрія Парубія та Юрія Гримчака.
"Ми можемо в цій ситуації розібратися самі. Зібратися керівникам фракцій, зібратися фахівцям, створити, можливо, якусь свою спеціальну комісію, провести власне розслідування ... Такі речі треба обговорювати і за столом переговорів визначатися, для того, щоб не збурювати ситуацію далі", - сказав він.
В свою чергу, голова фракції НУ-НС Микола Мартиненко зазначив, що також підтримує цю пропозицію. Крім того, він наголосив на необхідності розгляду подій 27 квітня комплексно.
В свою чергу спікер ВР Володимир Литвин запропонував учасникам погоджувальної ради у вівторок (18 травня) чи в середу (19 травня) провести дискусію з цих питань.
Нагадаємо, генпрокурор України Олександр Медведько вніс на розгляд Верховної Ради подання про зняття депутатської недоторканності з нардепів від НУ-НС Юрія Гримчака і Андрія Парубія.
Прокуратурою Києва порушено кримінальні справи щодо А.Парубія та Ю.Гримчака. Їм інкримінується перешкоджання виконанню службових обов'язків голови ВР та нардепів України за попередньою змовою.

Нагадаємо, 27 квітня Верховна Рада України ратифікувала угоду про пролонгацію терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на українській території, а також прийняла держбюджет-2010. Голосування відбувалося в напруженій атмосфері. У сесійному залі відразу ж після відкриття пленарного засідання у бік президії полетіли яйця. Спікерові парламенту В.Литвину довелося ховатися від них під парасольками. Пізніше в залі спрацювали кілька димових шашок, а між депутатами від коаліції і опозиції виникли бійки. Пізніше "Народна самооборона" повідомила, що депутат від фракції НУ-НС Олесь Доній після подій в парламенті був госпіталізований зі струсом мозку.