ua en ru

Бюджетний комітет ВР перерозподілив в ручному режимі 1,7 млрд грн бюджетних коштів, - Оксана Калетнік

Бюджетний комітет ВР перерозподілив в ручному режимі 1,7 млрд грн бюджетних коштів. Про це повідомила перший заступник глави бюджетного комітетав парламенті, народний депутат від КПУ Оксана Калетнік, повідомили в прес-службі депутата.

Як зазначила Калетнік, проти цього рішення проголосували лише троє з 27 присутніх на засіданні народних депутатів.

Зокрема, зазначила Калетник, цим рішенням були перерозподілені 1,7 млрд грн бюджетних коштів на будівництво деяких об'єктів у регіонах і фінансування капітальних видатків органів центральної влади.

"Так, Мінохоронздоров'я скоротили фінансування для капітального ремонту та розширення Національного інституту раку із запланованих 100 млн грн до 60 млн. А для "Укрєвроінфрапроетка" додали 43 млн грн для будівництва льодової арени та реконструкції будівель інституту епідеміологічних хвороб, хоча спочатку планували видатки в обсязі 115 млн грн. Для СБУ ж виділили 30 млн грн для капітального ремонту будівлі по вулиці Володимирській в Києві, хоча в планах не було таких витрат ", - підкреслила Калетник.

У той же час, за словами народного депутата, в комітет зверталися представники регіонів і обурювалися тим, що перелік об'єктів для них взявся невідомо звідки.

"Об'єкти з місцевими адміністраціями узгоджувати і не думали. Представники облдержадміністрацій скаржаться, що кошти виділили на будівництво об'єктів, які не є пріоритетними для них на сьогоднішній день. Хіба не абсурдний той факт, що за центральним органом влади - Мінрегіонбудом, як головним розпорядником коштів, закріпили виконання витрат з будівництва пріоритетних об'єктів Донецької області, які належать до комунальної власності? Так само будувати державний архів в Сумській області чомусь буде не облдержадміністрація, а Мінрегіонбуд", - зазначила Калетнік

Вона уточнила, що орган центральної влади не може бути розпорядником коштів для будівництва об'єктів комунальної власності і навпаки.

У зв'язку з явними порушеннями при розподілі коштів держбюджету на реалізацію проектів у регіонах, Калетнік зажадала визнати відповідне розпорядження Кабміну нелегітимним і повторно винести його на розгляд бюджетного комітету після проходження прозорої процедури розгляду та погодження документа в стінах уряду по обов'язковому узгодженню з облдержадміністраціями.