ua en ru

Бюджет-2017: Рада ухвалила закон про Вищу раду правосуддя

Бюджет-2017: Рада ухвалила закон про Вищу раду правосуддя Фото: Верховна Рада України вночі розглядає бюджет-2017

Рада в ніч розгляду бюджету-2017 ухвалила в другому читанні законопроект №5180 про Вищу раду правосуддя

Верховна Рада України в ніч розгляду бюджету-2017 ухвалила в другому читанні законопроект №5180 про Вищу раду правосуддя, передає кореспондент РБК-Україна.

Документ підтримав 271 парламентар.

Зокрема, Вища рада правосуддя передбачається наділити повноваженнями звільняти суддів, вносити президенту подання про їх призначення, приймати рішення про порушення суддею або прокурором вимог щодо несумісності, залучати їх до дисциплінарної відповідальності.

Також рада передбачається уповноважити позбавляти недоторканності суддів, підозрюваних в кримінальних злочинах. Згідно проект, Вища рада правосуддя також буде вирішувати питання переведення суддів, їх відряджень, а також затверджувати їх кількість в судах. Крім того, рада передбачається уповноважити призначати і звільняти голову Державної судової адміністрації та його заступників.

Передбачається встановити, що Вища рада правосуддя складається з 21 члена, з яких 10 - вибирає з'їзд суддів, по 2 - призначає президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів і з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. При цьому глава Верховного суду України входить до складу ради за посадою. Згідно із законопроектом, рішення ради можуть бути оскаржені тільки в Верховному суді.

З 1 січня 2017 року пропонується встановити винагороду членам ради в розмірі посадового окладу суддів Верховного суду з коефіцієнтом 1,5.

Відзначимо, що реорганізація Вищої ради юстиції до Вищої ради правосуддя передбачена змінами до Конституції України в частині правосуддя.

Нагадаємо, в Україні 30 вересня вступила в силу судова реформа. Відповідні зміни до Конституції в частині правосуддя Верховна Рада підтримала в другому читанні 2 червня 2016 року.