ua en ru

Бюджет-2017: держпрограми по закупівлі ліків недофінансовано на 67%

Бюджет-2017: держпрограми по закупівлі ліків недофінансовано на 67% Фото: у 2017 році ряд пацієнтів залишиться без державної допомоги

У повному обсязі буде профінансована тільки одна програма

На фінансування державних програм із закупівлі медикаментів в бюджеті-2017 передбачено лише третину від необхідного обсягу коштів. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Здоров'я в ціні: держава не готова повністю забезпечити українців ліками".

В розпорядження РБК-Україна опинилися документи, в яких містяться розрахунки проведені Міністерством охорони здоров'я про те, скільки дійсно засобів необхідно для того, щоб забезпечити 100% потребу в ліках за всіма державними програмами. Виходячи з отриманих даних, для того щоб забезпечити потреби всіх пацієнтів по всьому 20 програмами в держбюджеті на наступний рік повинні були бути закладені 17,8 млрд гривень.

Однак у бюджеті-2017 на ці цілі закладено в три рази менше коштів - 5,9 млрд гривень.

При цьому в повному обсязі буде профінансовано тільки одна програма - боротьба з дитячою онкологією. Самої ж недофінансованими виявляться лікування розсіяного склерозу та онкології у дорослих.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міжнародні організації допомогли Моз заощадити 790 млн гривень на держзакупівлі ліків.