ua en ru

Бюджет-2017 буде бюджетом "тверезої оцінки можливостей", - Олексій Савченко

Бюджет-2017 буде бюджетом "тверезої оцінки можливостей", - Олексій Савченко

Державний бюджет України на 2017 рік буде не бюджетом "проїдання" або "розвитку", а бюджетом "реальні можливості" і "тверезої оцінки". Таку думку висловив в інтерв'ю "112.ua" заступник голови бюджетного комітету ВР, народний депутат від "Блоку Петра Порошенко" Олексій Савченко.

"Ми в парламенті точно не дамо уряду безпідставно роздути ні дохідну, ні видаткову частину. Всі непрофільні та неефективні витрати необхідно буде скоротити, а під всіма статтями доходів – отримати чітку аргументацію, звідки вони візьмуться. Оптимістичний сценарій уряду багато в чому заснований на реформах, поліпшенні ситуації з кредитами для МСБ, спрощення регуляторного середовища. Було б непогано, щоб в Кабміні показали хоча б концептуальне бачення таких документів", - зазначив Савченко.


За його словами, обмежитися пояснювальною запискою і "намалювати" в проекті бюджету нереальні цифри – цілком у традиціях урядів в Україні.

"Моя думка: краще опрацювати отримання кредитів від міжнародних фінансових організацій, ніж сподіватися на емісію або "малювати" дохідну частину бюджету за рахунок неповернення ПДВ експортерам. Але кредит – це міра тимчасова. "Вікном можливостей" потрібно користуватися для того, щоб налагодити процеси і "рвонути" вперед. Тому прискорення реформ у цьому проміжку часу неминуче. Без цього не буде економічного зростання", - додав народний депутат.

На його думку, є ризики, що експортні галузі не покажуть традиційного зростання, що негативно позначиться на економіці в разі відсутності реформ.

"Ситуація дійсно складається не кращим чином для наших виробників основних експортних товарів. Зерновиків врятувало тільки рекордне збільшення врожаю в тоннах, у той час як прибутки їх, швидше за все, залишаться на рівні попереднього року. Але, наприклад, у тих же металургів такої "подушки" немає. Зовнішньоторговельне сальдо після короткострокового "плюса" у зв'язку з кардинальним падінням імпорту зараз знову збільшує "мінус". А несприятлива кон'юнктура на зовнішніх ринках може лише погіршити ситуацію. Що буде посилювати тиск на гривню. Ще один фактор нестабільності – новий опалювальний сезон з новими цінами. Як показав минулий рік – це теж може стати чинником для курсових коливань. Також ми повинні будемо заплатити великий платіж за єврооблігаціями", - зазначив Савченко.