ua en ru

Бундестаг не ратифікує угоду про асоціацію між Україною і ЄС

Ратифікація угоди про асоціацію між Україною і ЄС у німецькому Бундестазі на даному етапі неможлива. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle заявив голова парламентського комітету у справах ЄС Гунтер Кріхбаум.

"Безумовно, відносини України і Європейського союзу ставатимуть більш інтенсивними. Зрештою, Україна є учасницею Східного партнерства, яке Євросоюз підтримує зі своїми сусідами на Сході. Але якщо говорити про парафування угоди про асоціацію, то йдеться про технічне завершення роботи над документом. Однак справа ще далеко не зроблена. Адже перш ніж угода набере чинності, її мають схвалити всі країни-члени ЄС. Утім, такої готовності наразі немає", - зазначив Гунтер Кріхбаум.

Він додав, що на даний момент не рекомендував би німецькому парламенту ратифікувати угоду: "На даний момент, звісно, ні. У Європейського союзу є певні стандарти і цінності. Україна заявляє про своє прагнення дотримуватися цих цінностей. Йдеться про засади правової держави, демократії, дотримання свободи слова і багато іншого. Ми хочемо бачити відповідні зусилля і серйозний поступ, підтримку громадянського суспільства. Всього цього ми нині не бачимо. На жаль".

Також коментуючи питання щодо судових процесів над опозиційними лідерами, насамперед Юлією Тимошенко і Юрієм Луценком, голова парламентського комітету у справах ЄС зазначив, що це лише верхівка айсберга. За його словами, в Україні відбувається "регрес у процесі реформ. Коли Україна здійснює реформи, вона робить це не на догоду Німеччині або Європейському союзу, а на благо власних громадян. Тут ще багато роботи".

Гунтер Кріхбаум вважає, що в Україні необхідно насамперед розбудовувати незалежне правосуддя, структуру правової держави, свободу ЗМІ. "Спроби залякування - неприпустимі. Має бути можливість вільного розвитку неурядових організацій і фондів", - сказав Кріхбаум і додав: "Україні просто спершу треба самій визначитися зі своїм шляхом. Якщо вона хоче їхати в Європу, то не варто вмикати задній хід. Треба прийняти цінності і стандарти, на яких стоїть Європа. Я хочу лише підкреслити позицію німецького уряду, який заявляє про неможливість підписання угоди про асоціацію. До речі, без позитивного вотуму Бундестагу уряд не зможе схвалити цей документ. У Німеччині парламент за законом має право висловлювати позицію щодо міжнародних договорів. Уряд зобов'язаний дотримуватися вотуму Бундестагу. Я не думаю, що уряд підписуватиме щось, що не матиме підтримки парламентської більшості".

Кріхбаум підкреслив, що "доки ми бачитимемо порушення засадничих цінностей ЄС, не можна говорити ані про підписання, ані про ратифікацію".

Крім того, відповідаючи на питання відносно можливості підписання угоди про асоціацію на наступному саміті Україна-ЄС у листопаді, в разі проведення демократичних виборів, голова парламентського комітету у справах ЄС сказав: "Проведення виборів у відповідності до демократичних засад - в інтересах самої України. Це має робитися не на догоду Європейському союзу. Можливо, парламенти деяких країн ЄС вже незабаром ратифікують угоду з Україною. Німецький Бундестаг, безперечно, не належатиме до їхнього числа" і додав "Україна є учасницею Східного партнерства ЄС. До цієї ініціативи належать країни, які у найближчому майбутньому не зможуть вступити до ЄС. Україна хотіла би більшого, саме тому це питання і піднімалося на переговорах про угоду. Українському уряду хотілося би похвалитися "євроінтеграційними успіхами" напередодні виборів. Так само зараз український уряд хоче урочисто інсценувати технічний процес парафування Угоди про асоціацію з ЄС як політичний успіх. Для нас принципово інше: аби наші партнери дотримувалися стандартів правової держави. Але до цього ще далеко".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що сьогодні, 30 березня 2012 р., в Брюсселі має відбутися парафування угоди про асоціацію (СА) між Україною та Євросоюзом.

Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Натомість було схвалено рішення про те, що новий документ, який регламентує відносини України і ЄС, матиме назву "Угода про асоціацію".